Fibonacci araçları, her trader’ın mutlaka ustalaşması gereken teknik analizdeki en önemli araçlardan biridir. Sadece finansal piyasalarda değil, aynı zamanda doğadaki düzenin matematiksel olarak açıklamasında da önemli bir yer tutmaktadır. Bu yazıda en çok kullanılan Fibonacci aracı olan “Fibonacci Geri Çekilme” seviyelerinin nasıl kullanılacağına dair örnekler göstereceğim. Eğer fibonacci ile daha önce tanışmadıysanız aşağıda Kıvanç Özbilgiç tarafından hazırlanmış enfes video serisini izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum (Videoyu eklememdeki amaç, yazı diliyle fibonacci eğitimi hakkıyla anlatmanın zorluğundandır.) Bu yazıdaki konumuz, video serisinin 2.bölümünde bahsedilen geri çekilme seviyeleri olacak ve daha önce öğrendiklerimizle, geri çekilme seviyelerini nasıl bir arada kullanabileceğimizi göreceğiz. Haydi başlayalım.

Gözle görülür bir yükseliş yapmış hisse, düzeltme yapmaya başladığında büyük olasılıkla bir fibonacci seviyesinde tepki ile karşılaşacaktır. Aynı şekilde düşüşte olan bir hisse de, düzeltme yükselişi sırasında bir fibonacci seviyesinden tepki satışı ile karşılaşır. Her iki durumu ve fibonacci seviyelerinde oluşan mum formasyonlarını grafik üzerinde görelim. THYAO haftalık grafiği incelemeye başlıyoruz:

Haftalık grafiğe baktığımızda, hissenin uzun soluklu bir yükselişin ardından karmaşık bir düzeltme yapısı içinde olduğunu görüyoruz. Bir problemi çözmenin en iyi yolu, onu küçük parçalara ayırmaktır. Bu karışık durumu küçük parçalarına ayırıp her bir önemli hareketi etiketleyerek tek tek inceleyelim. (Aşağıdaki etiketlerin Elliot sayımı ile ilgisi yoktur)

Karşımızda 9 adet önemli fiyat hareketi (dalga, swing, itki ne derseniz deyin) var. Her biri için fibonacci düzeltme seviyesi ekleyerek fiyatın bu seviyelere nasıl tepki verdiğini görelim. 1 numara, yani büyük ralli ile başlayalım.

Hareketin başladığı mumun dibinden, bittiği mumun tepesine kadar fibonacci çekip çizgileri uzattım. Fibo 0.5 seviyesinde oluşan bir haftalık doji mumu bize tepki alımının geldiğini haber veriyor. Dikkat ederseniz, güçlü bir düşüş mumunda sonra, önce kısa bir düşüş mumu ardından da (kısa gövdeli) bir doji mumu geliyor. Mum formasyonları yazısından bu fenomeni hatırlarsınız.

Bu aşamada, düzeltmenin bitip bitmediğini henüz bilmiyoruz. Hisse güçlü bir rallinin ardından kısa bir düzeltme yapıp yoluna devam edebilir. Kalabalık yatırımcı grubu hisse hakkında hala iyimser olmakta haklı olabilir. Bunu aklımızın bir köşesine yazıp devam ediyoruz.

2 numaralı hareketi incelemek için düzeltmenin başladığı tepeden sona erdiği dibe kadar fibonacci çiziyoruz. Sırasıyla önce 0.382 sonra 0.618 seviyelerinde zorlanıp soluğu 0.786 bölgesinde alıyor. 1 haftalığına 0.786 çizgisinin geçildiğini ancak ertesi hafta bu bölgede güçlü bir düşüş mumu geldiğini görüyoruz. Bu bir momentun mumudur ve düşüşün başlangıcını haber vermektedir. Demek oluyor ki bu bölgede hala arz mevcut ve hisse bir önceki zirve seviyesine ulaşamayıp düşmeye devam edecek. Artık fiyat, daha düşük tepeler yapma eğiliminde olacaktır.

3 numaralı hareketi inceleyelim:

3 numaralı hareketin başından sonuna fibonacci eklediğimizde fiyatın 0.768 seviyesinden döndüğünü ancak tepkinin sınırlı kalarak 0.382 seviyesinden tekrar düşüşe geçtiğini görüyoruz. Bu düşüşün habercisi ise tepe mavi içine aldığım spinning top mumu ve ardından gelen güçlü düşüş mumudur. Artık hisse ben düşüyorum diye bas bas bağırmakta.

4 numaralı büyük düşüş hareketine yakından bakalım. Tepeden dibe fibo çektik ve fiyatın seviyelere vereceği tepkiyi gözlemlemeye başladık.

Ayrıca düşüşteki tepeleri birleştirerek bir trend çizgisi çekebiliriz ancak grafiği çok boğmamak için bu örnekte göstermiyorum. Fiboya bakalım: 0.5 seviyesinde fiyatın ikili tepe yaptığını görüyoruz. İkili tepe, fiyatın önceki zirvesini geçemediğini ve kısa yükseliş trendinin sona erdiğinin işaretidir. Ardından hızlı bir düşüş geliyor.

Fiyatın 5 numaralı kısa yükseliş hareketine verdiği tepkileri inceleyelim. Burada güzel bir bilgi vereceğim.

5 numaralı hareketin dip noktasından tepe noktasına fibo çizdiğimizde, çizim aracı bize çizim yönünün tersine de fibonacci seviyelerini veriyor. Fiyat fibo 1.618 seviyesinden destek alarak yükseliyor. Burada gördüğümüz mum ise bir yutan boğa (engulfing bullish) mumu. Tepki alımına katılmak için iyi bir fırsat!

6 numaraya bakalım.

6 numaralı düşüş dalgasının tepesinden dibine kadar fibo çektik. 0.618 bölgesinde net olmasada bir dirençle karşılaşıyoruz. Önce kısa düşüş mumları, ardında büyük gövdeli bir düşüş mumu geliyor. Burada satıp çıkmalı artık.

7 numaraya yakından bakalım.

Fiyatın 7 numaralı hareketin düzeltmesine ilk verdiği tepki 0.5 bölgesinde oluyor fakat en belirgin tepkiyi 0.768’de veriyor hatta burada bir inside bar bırakıyor.

Artık analizin sonuna geliyoruz. 8 numarada inceleyecek çok birşey yok. Şu çok açık ki, 7 numaralı yükselişin tepesinde bir arz mevcut. Fiyatın bu bölgeyi aşıp aşmayacağını bilmiyoruz, tek yapmamız gereken son yükseliş hareketinin (9 numaranın) düzeltme yapıp yapmayacağını takip etmek ve olası düzeltmede fibonacci seviyelerindeki fiyat hareketini ve mumları takip etmek olacaktır. En güvenilir düzeltme seviyeleri 0.618 ve 0.786’dır.

Eğer 9 numaralı en güncel yükseliş devam eder de 7 numaralı yükselişin tepesini aşarsa, o zaman grafiğimize 8 numaralı düşüşe ait fibonacci düzeltme aracını ekleyip en sık tepki veren 1.618 ve 2.618 seviyelerinde gelecek tepkiyi beklemeliyiz. Grafikte gösterdim.

Bir gözümüzle büyük resmi takip etmeye devam etmeliyiz.

Her zaman olduğu gibi sadece tek bir teknik analiz aracına bakarak analiz yapmıyoruz. Mutlaka fiyat hareketine; mumlara, destek dirençlere, trend çizgilerine, hareketli ortalamalara bakıyoruz. Bunların yanında Fibonacci düzeltme seviyelerini de eklemeyi ihmal etmiyoruz.

Yazıyla anlatmanın hiç de kolay olmadığı bir konu Fibonacci. Umarım örnekler yeterince açık olmuştur.

“Fibonacci Geri Çekilme Seviyeleri” için 5 yanıt

  1. […] düzeltme seviyelerini hiç duymadıysanız ya da kullanımına aşina değilseniz ilk önce bu yazıyı okumanız yazının devamı açısından çok önemlidir. Fibonacci retracement (düzeltme/geri […]

  2. […] noktası belirlemenin yolları için destek-direnç, trend çizgileri ve fibonacci yazılarını mutlaka […]

  3. Semih Yazıcı avatarı
    Semih Yazıcı

    Elinize sağlık, bu konuyu daha akılda kalması açısından video formatında anlatım yapabilir misiniz?

  4. […] dahil olmak istiyorsanız kriteriniz nedir? Bir hareketli ortalamaya dönüş mü, bir Fibonacci seviyesine temas mı yoksa düzeltme hareketinin momentum kaybetmesini mi beklersiniz? Mum formasyonlarından […]

  5. […] Fibonacci Düzeltme aracının nasıl kullanılacağını bu yazıda anlatmıştım henüz okumadıysanız mutlaka göz […]

Bir Cevap Yazın

Trending

Pratik Teknik Analiz sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et