Mum formasyonları ile devam ediyoruz. İlk yazıyı okumadıysanız buradan okuyabilirsiniz.

Mumlar bize olan bitenin hikayesini anlatır demiştik. Gördüğüm kadarıyla bu hikayeyi doğru anlayıp yorumlayabilenlerin sayısı çok fazla değil. Bir çok trader indikatörlerin, fibonaccilerin, harmonik formasyonların peşinde zaman ve para kaybediyorlar. Mum formasyonlarını bilenlerin de doğru kullanandığından emin değilim. İlk yazıda da değindiğimiz gibi, mumlar tek başlarına yanıltıcı olabilirler. Bir değer bölgesinde (destek, direnç, hareketli ortalama, trend çizigisi vb) oluşan mum formasyonlarını görebilmek ve doğru işlemi yapabilmek para kazanmanın anahtarıdır. Dilerseniz kaldığımız yerden devam ederek cephanemize yeni silahlar ekleyelim. Buyurun, başlasın.

Momentum Mumu

Momentum mumu, kendinden bir önceki mumdan daha büyük bir gövdeye sahip bir mumdur ve bir momentum (itki, güçlü hareket) habercisidir.

Momentum mumunu bir destek/direnç bölgesinde zorlanma meydana geldiğinde kullanırız. Momentum mumu, önceki yazıda bahsettiğim uzun gölgeli veya harami (inside bar) gibi mumların ardından geldiğinde hareket yönünü teyit eden mumdur.

Örneklendirelim: #SAHOL

Grafiğin solundaki destek bölgesini tespit edip bölgeyi sağa doğru uzatıyoruz ve buradaki fiyat hareketini gözlemlemeye başlıyoruz. Bu noktada henüz fiyatın desteği kırıp kırmayacağını bilmiyoruz. Müneccim olmadığımıza göre bilmemiz de imkansız zaten. Bizler fiyat hareketini takip edip, uygun ödül/risk oranı ile hareket etmeye çalışıyoruz. Fiyat hareketini görmeden atacağımız her adım şansa bağlıdır ve kumar, şans oyunlarının en bilinenidir.

Çember içindeki iki mum fiyatın desteği kırmada başarısız olduğunu ve adeta bir duvara tosladığını gösteriyor. Ardından yeşil ve uzun gövdeli bir momentum mumu bırakarak alıcıların bu direnç bölgesinde kontrolü ele aldığına işaret ediyor.

Bir başka örnek: GBPCAD

Çember içindeki mumlara dikkat edin. Defalarca direnç tarafından püskürtülmüş. Fiyat adeta duvara toslamış gibi ileri geri küçük hareketler yapıyor ardından gelen kırmızı momentum mumu da yükselişin başarısız olduğunu ve düşüşün başladığını teyit ediyor.

Olan biteni alıcıların gözünden görelim.

Alıcıların devrede olduğunu yine bir momentum mumu olan yeşil uzun gövdeli mumdan anlıyoruz. Buradan alıma geçen grup, direnç bölgesinde yeni alıcıların gelmediğini ve direncin 3 gün boyunca geçilemediğini gördüklerinde uzun pozisyonlarını kapatmaya başlayıp karlarını ceplerine atıyorlar.

Satıcıların gözünden bakacak olursak: Satıcılar, bu bölgede yeni alıcının gelmediğini, fiyatın duraksadığını görüp direncin güçlü olduğunu düşünmeye başlıyorlar. Bu bölge, satıcılar için kısa (short) pozisyon açmak için ideal bir yer haline geliyor. Ardından gelen kırmızı momentum mumu varsayımları teyit ediyor.

Her zaman alıcı ve satıcıların bakış açısından bakmayı öğrenmemiz gerekiyor. Mumların sırrı burada saklı!

Küçülen Mumlar

Sıradaki mum yapısı, küçülen (boyu kısalan) mumlar. Fiyat bir değer bölgesine yaklaştığında mumların boyu kısalmaya başlıyorsa, dönüş ihtimali söz konusudur. Örneğimiz: IPEKE

Desteğe yaklaştıkça artık satışlar hız kesmiş, alıcılar fırsat kollamaya, bazı yatırımcılar kademeli alımlara başlamıştır. Destek bölgesi içinde kalan yeşil muma dikkat edin. Artık alımlar, satışlardan daha baskın hale geliyorlar. Ardından uzun bir momentum mumu geliyor ve yükselişi teyit ediyor.

Soldaki Harami (inside bar) mumunu ben söylemeden farketmişsinizdir.

Böylece bir grafikte birden fazla mum oluşumunu görmüş olduk.

Uzun Mumlar

Bazen, küçülen mumların aksine, fiyat bir destek/direnç bölgesine yaklaştıkça mumların boyu uzar. Bu durumda destek veya direncin kırılması daha muhtemeldir. (Kesindir demiyorum!) Örnekle görelim: #GARAN

Fiyat direnç bölgesine yaklaşırken önce bir Yutan (Engulfing) Mum görüyoruz. Yutan mum, en güvenilir momentum mumlarından biridir. Açılış fiyatı önceki mumun kapanışından daha aşağıdadır ancak alıcılar kontrolü ele geçirerek fiyatı yükseltir ve önceki mumun en yükseğinin de üzerinde kapanış gerçekleşir. Devamında, dirence yakın bir momentum mumu görüyoruz. Sonrasında gelen mum da yeşil renkli bir mum. Yani satıcıların kontrolü ele geçirdiğine dair bir kanıtımız henüz yok. Ardından da direnç kırılıyor ve yeni alıcılar trende dahil oluyor.

Son Söz…

Destekler ve dirençler piyasanın hafızasıdır. Her geçmiş destekte piyasa alıcılar tarafından domine edilmiş; her geçmiş dirençte satıcılar kontrolü ele almıştır. Ancak bu fiyatın gelecekte de bu destek/dirençlere aynı tepkiyi verecekleri anlamına gelmez. Öyle olsaydı trendler oluşmazlardı. Bunu aklımızdan çıkarmamalıyız.

Mumlar, bize olacaklara en doğru tepkiyi vermemizi sağlayan fiyat hareketinin önemli bileşenleriidir. Alım satımlarımızdan maksimum karı elde edebilmek için bildiklerimizi birleştirmek, duygudan ve tahminden arınmış şekilde piyasanın mumlar yoluyla bize anlattığı hikayeyi duyup yorumlamamız gerekir. Trading (alım-satım) bir tahmin oyunu değildir. Trading, fiyat hareketini bekleyip, gördüğümüz şeye göre hareket etmektir.

Sonraki yazılarda yeni araçları inceleyip bilgi seviyemizi arttıracağız.

Umarım faydalı olmuştur.

“Kazandıran Mum Formasyonları – 2” için 11 yanıt

  1. […] mumunda sonra, önce kısa bir düşüş mumu ardından da (kısa gövdeli) bir doji mumu geliyor. Mum formasyonları yazısından bu fenomeni […]

  2. […] olabilir. Yatay alanlarda trade ederken fiyatın desteği/direnci kırıp kırmayacağını anlayabilir misiniz? Formasyon kırılımlarında trade etmek istiyorsanız breakout stratejisinde […]

  3. hocam mükemmelsin eline sağlık

    1. Hocam tebrikler anlatım ifadelerle gosterdiğiniz ve bizim için tüm emeğıniz için teşekkürler efendim. Allaha emanet olun iyike varsınız.

      1. Faydalı olmasına sevindim. Bol kazançlar.

    2. Teşekkürler. Bol kazançlar.

  4. Anlatım biçimin harika dostum, ellerine yüreğine sağlık

  5. Peki mumlara bakarken günlük haftalık vs neye göre bakılıyor

    1. Her zaman diliminde bakabilirsiniz. Haftalık günlükten, günlük saatlikten daha güvenilirdir.

  6. Hocam merhaba.
    Rahmetli Yaşar Erdinç Hocamız YATIRIMCI VE TEKNİK ANALİZ SORGULANIYOR kitabında; Türkiye’de İMKB’den sağlanan veriler
    içinde açılış fiyatı olmadığından dolayı, bir önceki dönemin kapanış
    fiyatı, açılış fiyatı olarak alınmakta olduğunu bu nedenle mum formasyonlarının bizim borsamızda farklı göründüğünden bahsetmekte. Bu noktada kafam karıştı çünkü kitap eski bir kitap bu sistem değişti ve avrupa borsaları gibi açılış fiyatları artık veriliyor mu, buna göre mi mum formasyonlarını takip etmeliyiz yoksa Yaşar hocanın dediği şekilde mi ?

    1. Merhaba. Açılış, kapanış, en düşük ve en yüksek fiyatlar mumlardan görülebiliyor artık.

Bir Cevap Yazın

Trending

Pratik Teknik Analiz sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et