Göreceli güç denince aklınıza Göreceli Güç Endeksi, nam-ı diğer RSI geliyor olabilir. Ne var ki bir hissenin göreceli gücü ile RSI farklı şeylerdir. Önce bu ayrımı yapalım isterseniz.

Nedir?

Relative Strength Index (RSI), bir hissenin seçili periyodda (genelde 14 gün) son kapanış fiyatının, kendi geçmiş kapanış fiyatına göre göreceli gücünü ölçmeye yarayan oldukça kullanışlı bir indikatördür. Hissenin göreceli gücü ise, bir hissenin başka bir hisse ya da endekse göre göreceli gücünü ifade eder. En yaygın kullanım şekli, hissenin bağlı olduğu endekse göre performansının kıyaslanması ve hissenin mevcut durumda endeks getirisine göre nasıl bir performans gösterdiğinin ölçülmesi şeklindedir. Bir örnekle açıklayalım. Bist 100 endeksindeki herhangi bir hissenin göreceli gücü, seçili periyodda hissedeki fiyat değişiminin aynı zaman diliminde XU100 endeksindeki fiyat değişimine bölünmesiyle bulunur.

Ne anlama gelir?

Bir hisse, bağlı bulunduğu endeksten daha iyi performans gösteriyorsa, Göreceli Gücü artmaktadır. Aksine, daha düşük performans gösteriyorsa, Göreceli Gücü azalmaktadır diyebiliriz. Diyelim ki, endeks son 1 ayda %20 artmışsa ve hisse son 1 ayda %30 artmışsa göreceli güç yukarı yönlü bir eğim gösterecektir. Aynı şekilde, endeks %20 artmışken, hisseniz %15 artmışsa göreceli güç çizgisi aşağı yönlü bir eğim gösterecektir. Eğer endeks %15 düşmüş, hisse %10 düşmüşse, yine hisse endekse görece güçlüdür deriz ve göreceli güç çizgisi yukarı yönde ilerlemiştir.

Nasıl kullanılır?

Göreceli güç, bir anlamda teknik analiz içindeki temel analizdir. Nasıl ki temel analiz yaparken şirketin rakiplerine göre kar marjındaki değişimini, aktif devir hızını, satış hacmini, özsermaye büyümesini kıyaslıyorsak göreceli güç ile hissenin fiyat performansını bağlı bulunduğu endeksle kıyaslayabiliriz. Teknikçi olsam da temel analiz bilirim 🙂

Mutlaka başınıza gelmiştir: Endeks coşkuyla yükselirken elinizdeki hissede yaprak kımıldamaz. Bu kıyas sayesinde, hissenin lider mi yoksa nal toplayan mı olduğunu bir bakışta görebilir, alım kararınızı verirken hisseleri bir filtreden daha geçirebilirsiniz. Biz, her zaman en iyi performansı gösteren lider hisseleri almak isteriz. Bu anlamda göreceli güç, hem boğa hem ayı piyasasında oldukça kullanışlı bir karar verme aracıdır.

Grafiklerinize ekleyebilmeniz için TradingView kodlarını yazının sonunda paylaşacağım. Google Drive linkine tıklayarak her bir endeks için notepad formatında dosyalara erişebileceksiniz. Yapmanız gereken, kodu kopyalayıp TradingView’da “Pine Editor” kısmına yapıştırmak. Nasıl yapılacağını bu yazıda açıklamıştım o yüzden bu yazıda tekrar etmiyorum.

Hemen bir örnekle görselleştirelim. #ARCLK grafiğindeki fiyat değişimine ve XU100’e göre nasıl performans gösterdiğine bir bakın. Alttaki indikatörümüz XU100 göreceli güç çizgisidir. Fiyat yükselirken göreceli güç neden düşüyor?

Bu görselin boş bir alt özelliği var; dosya ismi: image-19.png

Burada anlamamız gereken şudur: Arçelik hissesi yükseliş trendinde olmasına rağmen, bir noktadan sonra hissenin yükseliş hızı, endeksin yükseliş hızının altında kalmıştır. Yani, aynı zaman diliminde Bist 100 endeksi Arçelik hissesinden daha hızlı yükselmiştir.

Şimdi hem endeksin hem de ARCLK’in fiyat hareketini aynı grafikte görelim:

Pembe renkli kutularla belirttiğim zaman dilimini inceleyin. ARCLK fiyatı yükselirken, turuncu renkli XU100 endeksi de yükseliyor. Hissenin göreceli güç göstergesi diyor ki, endeks bu zaman diliminde ARCLK’ten daha çok yükselmiş. Zaten dikkat ederseniz, endeksin yükseliş açısı hissenin yükseliş açısından daha büyük ve hisse düzeltme yaparken endeks yükselişe devam etmiş. Turuncu endeks çizgisinin hisse fiyat çizgisinin altında olması kafanızı karıştırmasın, grafiğe sığdırabilmek için bu şekilde gösteriliyor.

Şimdi bir düşünelim, fiyat henüz pembe kutunun ortasındayken ve göreceli güç düşme eğilimindeyken bu hisseyi alır mıydınız? Endeksten daha yavaş yükselen bir hisseyi portföyünüze ekler misiniz?

Devam edelim, bir başka örnek bu kez ayı piyasasından.

2018 yılının 2. yarısı boyunca endeks düşerken, SISE yükselmekte. Dolayısıyla SISE’nin göreceli güç çizgisi yükseliş eğiliminde.

Ayı piyasasından güzel bir örnek daha :

Pembe kutu içinde hem FROTO hem XU100 endeksi düşerken, FROTO’nun göreceli gücünün yükseldiğini görüyoruz. Bu, hissenin toplanma fazında olduğuna dair bir işarettir. Yukarı yönlü büyük bir hareketten önce, hisse düşüşe karşı direnç gösteriyor. Endeks ise hareketini sonradan yapıyor ve bir süre sonra göreceli güç yataylaşarak hem hisse hem endeks birlikte yükseliyor. Göreceli güç yatay ise hisse ve endeksin fiyat hareketi birbirine paralel demektir.

İndikatör hakkında detaylar ve uyarılar

Yazının sonunda kodlarını paylaşacağım 4 adet indikatör bulacaksınız. XU100, XU030, XUSIN ve XBANK. Bu kodlarda seçili periyod 60’tır ve değiştirilebilirdir. Günlük bakıyorsanız 60 günlük (iki aylık) performans karşılaştırılır. İndikatörde bir de sıfır çizgisi bulunur. Mavi göreceli güç çizgisi sıfırın altına inmişse, 60 günlük periyodda, hisse seçili endeksten daha zayıf performans göstermiş demektir. Zaten sıfırın altına inmeden önce mavi çizgi aşağı yönlü bir eğim göstermeye başlayacaktır. Mavi çizgi, günlük performansa göre değişmektedir. 60 periyodunun işlevi günlük performansın birbirine göre konumunu ayarlamak içindir. Bu 60 periyodu indikatör ayarlarından değiştirilebilir. Bir de gösterge için hareketli ortalama çizgimiz mevcut. Yine ayarlardan açıp kapatabilirsiniz. Göreceli gücün hareketli ortalamaya zaman zaman tepki verdiğini göreceksiniz.

Göreceli güç çizgisi ile sıfır çizgisinin kesişimlerini bir alım satım sinyali olarak algılamayın. Bununla birlikte, göreceli güç çizgisine destekler, dirençler ve trend çizgileri ekleyebilirsiniz. Örnekle görelim.

Hisse Seçim Örnekleri

TUPRS’ın Sanayi endeksine göre göreceli gücü bazı seviyelerde destek ve dirençlerle karşılaşmış.

Diyelim ki Eylül ayı civarında bankaların çok ucuz kaldığını ve bankacılık hisselerinin yakında yükseleceğini düşünüyorsunuz ama hangi hisseyi alacağınıza karar veremediniz. Hissenin göreceli gücüne bakarak karar verebilirsiniz. Grafikleri inceleyin, GARAN mı, AKBNK mı yoksa HALKB mı alırdınız?

Bu üç hisse arasından, sürprize yer bırakmadan, en çok yükselen GARAN oluyor çünkü fiyat henüz yataydayken göreceli güç yükseliyor. Yükseliş sırasında da GARAN endeks üstü performans getirirken, HALKB endeks altı performans gösteriyor. Bunu RS XBANK göstergesine bakınca anlayabiliyoruz.

Hareketli ortalamayı aktif ederek bir örnek vereyim.

60 günlük periyodda göreceli güç üzerine 100 günlük hareketli ortalama ekledim. Trend dönüşlerinde göreceli güç ve hareketli ortalamanın kesişimlerine baktığımızda öncü sinyaller verdiğini görebiliyoruz.

RSI’ya benzer şekilde dipler ve tepeler arasında uyumsuzluk da arayabiliriz. Fiyat yeni tepeler yaparken, hissenin yükseliş hızı endeksin yükseliş hızının altında kalıyor ve sonunda hissede büyük bir düşüş yaşanıyor.

Kodları aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. Girdileri değiştirerek size en uygun ayarları bulabilirsiniz. Hisse seçim kritlerlerinize bir başkasını daha eklemiş oldunuz.

https://drive.google.com/drive/u/2/folders/1_7qziuSvjODXhmSzRYvnHp2D8zwBzhIF

“Bir Hissenin Göreceli Gücü ve Hisse Seçiminde Kullanımı” için 3 yanıt

  1. nazım çınar avatarı
    nazım çınar

    hocam tradingwiev de rs indikatörü mevcut mu yoksa verdiğiniz kodlarla nasıl indikator yapacağız

    1. yazıda bahsediyorum nasıl eklenmesi gerektiğinden. tekrar bir göz atın.

  2. […] Bir Hissenin Göreceli Gücü ve Hisse Seçiminde Kullanımı […]

Bir Cevap Yazın

Trending

Pratik Teknik Analiz sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et