Haftalık Teknik Bülten – 9

Published by

on

Merhaba, haftalık bültene hoş geldin. Borsada geçen hafta neler oldu, önümüzdeki hafta neler olabilir teknik analiz gözüyle değerlendirmeye başlayalım.

Büyük Resim

XU-100 Haftalık

Bist-100 endeksi geçtiğimiz haftayı %4.14 yükselişle 2864.25 puandan kapadı. Piyasa yapısını incelediğimizde yükselen trend görüntüsünde herhangi bir bozulma işareti yok. Daha önceki bültenlerde çizdiğim yükselen kanalın da dışına çıktığımız için onu şu an çizimde göstermeme gerek yok. Haftalık grafikte hareketli ortalamalardan uzaklaşmış durumdayız. Beyaz ile gösterilen EMA 21’e olan uzaklığımız %15 civarında. Bu görüntü momentumlu bir yükseliş olduğuna işaret ediyor.

Geçtiğimiz Haftanın Analizi

Fiyatın sınırlarını anlamak için çizgilerden faydalanamadığımız bu tür durumlarda başvurabileceğimiz iki kaynak var. Birincisi Fibonacci Extension, diğeri Bollinger Bantları. Bollinger bantların ekleyerek haftalık grafiğe bir bakalım.

Bist-100 haftalık grafik ve Bollinger Bantları

Eğer Bollinger Bantları yazımı okumadıysanız hemen bu noktada okumanı tavsiye ederim, çünkü mavi ve kırmızı çizgilerin ne anlama geldiğini orada detaylı anlattım. İlgili yazı linki aşağıda:

Özetle mavi bant çizgileri 2 standart sapma değerini gösterirken, kırmızı bant çizgileri 3 standart sapma değerleridir. İstatistiğe göre, fiyat %99 oranında 3 standart sapma (kırmızı bant) içinde hareket etmelidir. Haftalık grafikte fiyat, 3 standart sapmalı bollinger üst bandına temas edip geri dönmüş. Grafikte sola doğru baktığında aynı temas durumunun daha önce de gerçekleştiğini ve fiyatın nasıl tepki verdiğini görebilirsin. Bakman gereken, fiyatın eriştiği (mumun fitili veya tepesi) en üst noktanın kırmızı banda temas etmesi olmalıdır.

Bu durum yükselişin sona erdiği anlamına gelmiyor ancak istatistiksel olarak fiyatın anormal yükseldiğini işaret ediyor. Buna göre, fiyat ya yükselişine kısa bir ara verecek, ya da daralmakta olan Bollinger Bandı yukarı doğru genişlemeye devam edecek. Burada zamansallık devreye giriyor, yani endeks 1-2 gün yükselişe ara verebilir ancak BB üst bandı yukarı esnedikçe yükselme payı kendiliğinden oluşacaktır. Bunu aklımızda tutarak günlük grafikle devam edelim. Günlükte Fibonacci’nin uzatma özelliğini kullanacağım.

Bist-100 Günlük

Önceki tepeden, önceki dip seviyesine Fibonacci çektiğimde yukarıda uzatma seviyelerini görebiliyorum. Buna göre 2684’ten 2370’e soldan sağa doğru Fibo çizdim ve şu an 1.618 seviyesinde olduğumuzu görüyorum.

Bu aracın nasıl kullanılması gerektiğini aşağıdaki yazıda anlatmıştım:

Haftalık ve günlükteki görüntüye dayanarak, endeksin düzeltme yapma ihtimalinin azımsanmayacak derecede olduğunu söyleyebilirim. Unutmayalım ki hem haftalıkta, hem günlükte yükselen trend yapısı devam ediyor. Yani trendde bir bozulma söz konusu değil ancak endeksin buralarda düzeltme ya da bekleme yapması teknik olarak mümkün. Yine de hisse bazlı strateji belirlemek en doğrusu. Endeks teknik bir düzeltme yaparken bazı hisseler yükselişlerine devam edebilir.

S&P 500′e bakalım: Burada işler toparladı. Önceki Düşük Tepe (LH) ve arz bölgesi olan seviye geçilerek Yeni Yüksek Tepe (HH) belirdi. S&P 500 bu hareketi yaparken bizim borsamız da yeni zirvelere yelken açmıştı zaten. Olumlu havanın devam etmemesi için bir sebep şimdilik yok.

S&P 500 Günlük

Borsada hisse bazlı analizlerle devam edelim, endeksin duraklama ihtimalinden bahsedip bazı hisselerin yükselmeye devam edebileceğini söylemiştim. Hangi tür hisseler yükselmeye devam edebilir? Burada price action yanında hisselerin endekse görece güçlerini de dikkate almalıyız. Endeks yükselirken endeksten daha çok yükselen hisseler lider hisselerdir ve hareketlerine devam edebilirler.

İlgili göstergenin yazısına aşağıdan ulaşabilirsin:

FROTO bunlardan bir tanesi. Hem ATH seviyesinde olması hem de göreceli gücünün yükseliyor olması hissenin güçlü olduğu anlamına geliyor.

FROTO Günlük. Aşağıdaki mavi çizgi XU100 endekse göre gücünü temsil ediyor. Son dönemde güçlenmekte.

Benzer durum ASELS‘de var: 100 günlük ortalamanın da üstüne çıkmış.

ASELS günlük

ISFIN, belalısı olan 4.40 üzerinde gösterişli bir haftalık kapanış yapmayı başardı. Burada acayip şeyler olabilir.

ISFIN Haftalık

PETKM‘e 10.60 yolu görünmüş. Son mumdaki hacim çok güzel.

PETKM günlük

Önceki bültenlerde yorumladığım ve yükselmeye müsait dediğim TRGYO artık yükselişe hazır görünüyor. Önümüzdeki hafta iyi performans bekliyorum.

TRGYO günlük

Bültenleri sırayla okuyanlara takip etme kolaylığı olsun diye geçen hafta yorumladığın PARSN grafiğini aşağıya bırakıyorum. VCP ile başlayan uzun bir yolculuğun başında olabilir. Ben swing portföye aldım.

PARSN haftalık

TKNSA haftalar önce yazmıştım, geçen Cuma günü tavan yaptı. Tutmaya devam.

TKNSA Haftalık

Önümüzdeki dönemde teknoloji hisselerinin öne çıkacağını düşünüyorum. XUTEK grafiği: Burada da VCP var.

XUTEK Günlük

Haftanın Özeti ve Stratejim

Endekste teknik bir düzeltme ihtimali masada. Bununla birlikte VİOP portföyü için hisse seçiminde her zamankinden daha dikkatli olacağım. Betası yüksek hisseler yerine daha kendi halinde hisseler iş yapabilirler. Borsada yükselişin durması ya da bitmesi gibi bir durum şimdilik söz konusu değil.

Haftanın Sözü

“Trading bir çok rahatsız edici durum içerir. Kayıplar yaşarız, fırsatlar kaçırırız, iyi başlayan işlemler zararla sonuçlanır. Bir trader bu tür şeyleri tolare edemediği sürece asla başarılı olamaz.”

%d blogcu bunu beğendi: