Haftalık Teknik Bülten – 16

Published by

on

Selamlar, haftalık bültene hoş geldiniz. Tam 4 aydır her hafta borsanın ve önemli finansal varlıkların grafiklerini inceliyoruz, hikayeyi yorumluyoruz, büyük oyuncuların izlerini arıyoruz. Bülteni sevdiğinizi ve faydalı bulduğunuzu biliyorum, sahiplendiğiniz için teşekkürler. Haydi başlayalım…

Bu hafta bülteni yazarken Kral Elvis dinliyorum. Sevenlerine selam olsun.

Büyük Resim

Eylül ayını kapadığımız için ay kapanışına bakmakta fayda var. Endeksin aylık mumu pek iç açıcı değil. Bir “Gravestone Doji” görüyoruz. Anlamını burada yazmıştım. Genelde trend sonlarında görünürler ve yükseliş coşkusunun satıcılar tarafından baskılandığını anlatırlar.

Endeks Aylık Grafik

Normalde Gravestone Doji’ler düşüş belirtisi taşıyan mumlardır dedik ancak benzer mumu Aralık 2021’de de görmüş, sonrasında yükselmeye devam etmiştik. Bakalım önümüzdeki ay nasıl kapatacağız… Biz neler olabileceğine birazdan bakacağız. Biliyorsunuz ben mum formasyonlarını ezberlemek yerine içlerinde neler olduğuna bakmayı daha anlamlı bulurum. Haftalık grafikle devam edelim.

Bist-100 Haftalık

Haftalık grafikte yükselen kanalın üst bandına geri dönüş var. Burası aynı zamanda günlük destek bölgesi ile de kesişiyor. Bir confluence söz konusu. Ben bir büyük piyasa oyuncusu olsam böylesine momentumlu bir yükselişin ardından gelen 3 mumluk düşüşü ve oluşan confluence’ı bir alım fırsatı olarak görürdüm. Sorun şu ki büyük bir piyasa oyuncusu değilim 🙂

Günlük grafiğe yakından bakacağız. Hacim verisi ekleyip bir de öyle bakalım:

Endeks Haftalık Hacim

Tepede yüksek hacim olmasının iyi bir sinyal olmadığından önceki bültenlerde bahsetmiştim. Bu durum bize düzeltmenin uzun sürebileceğini söylüyor. İyi durum senaryosunda, eğer bu üç haftalık düşüş bir düzeltme ise, endeks buralarda yatay takılabilir. Bu durumda öne çıkabilecek hisseler bakmalıyız. Kötü durum senaryosunda ise bir üstteki grafikte gösterdiğim haftalık desteğe kadar geri çekilme olabilir. Her iki durumda da nasıl hareket edeceğimi yazının devamında paylaşacağım.

Traderlar olarak borsanın bir olasılıklar dünyası olduğunu bilmeli, “olmasını istediklerimiz” ile “olabilecekleri” birbirine karıştırmamalıyız. Borsanın yükselmesini çok istemek, düşüş olasılığını göz ardı etmemize sebep olabilir. Bu tür bilişsel ön yargılar (bkz: cognitive bias) traderların en büyük düşmanlarıdır. Özellikle Twitter’da bu tür ön yargılardan dolayı kendinden çok emin fiyat hedefleri veren çok takipçili hesaplar görüyorum. Borsada olasılıklardan değil de kesinliklerden bahseden birini takip ediyorsanız takipten çıkmanızı tavsiye ederim. Günlük grafikle devam edelim.

Geçtiğimiz Haftanın Analizi

Bist 100 Günlük

Fiyat, günlük destek olarak çizdiğim 3185’in altına sarmış. Özellikle geçtiğimiz Perşembe günü sert satışlar geldi ama kapanışa doğru iyi toparladı. Üstelik de bu satış – alış durumu 1 saat içinde oldu. Endeks Cuma gününü de öyle bir yerde kapadı ki bu bir düşüş onayı mı yoksa toparlanma işareti mi karar veremedim. O nedenle önümüzdeki hafta başında destek üstüne atarsa bunu olumlu bir işaret olarak kabul edeceğim. Aksi durumda ise düşüş yönlü bakmaya devam edeceğim.

Endekste son olarak 4 saatlik grafiğe bakalım.

Endeks 4 saatlik

4 saatlikte 3316 direncini ilk denemede geçemedik, üstelik önceki dip olan 3150’nin de altına sarktık ama hemen geri döndük. Ben grafikte günlük destek olarak 3185’i göstersem de destekler ve dirençler birer çizgi değil, bölgedir. Bu kabulle hafta başı hızlı toparlama gelirse desteği kırılmamış varsayarım. Basitçe aradığım şey, Büyük Oyuncuların geri döndüğünün işaretidir. Onlar bu fiyat seviyesini beğendilerse ben de beğenirim. Onlar ilgi göstermezlerse ben de ilgi göstermem.

S&P 500 ile devam ediyorum: Burada durumlar fena. Günlük destekler çatır çatır kırılıyor. Belki iyi bir işaret olarak haftalıkta önemli bir destek seviyesine yaklaşmış olmamız gösterilebilir. Önce günlük sonra haftalık grafik sırasıyla aşağıda.

S&P 500 Günlük
S&P 500 Haftalık

Hafta içi küresel piyasalarda konuşulan konularda biri de dünyanın en büyük bankalarından biri olan Credit Suisse‘in iflas etme ihtimali idi. Genelde haber takip etmem ama bu gibi önemli olaylardan haberdar olmak iyidir.

S&P 500 ile Borsa İstanbul’un zayıf korelasyonunu biliyorsunuz. ABD sert düşerken biz görece yumuşak düşüyoruz, onlar yükselirken veya yatay giderken biz güçlü yükseliyoruz. O nedenle S&P’nin yükselmesi bize aradığımız momentumu geri getirebilir. Aşağıdaki grafiği inceleyin.

Sarı çizgi Bist-100, Siyah olan S&P 500

Ons Altın‘a bakalım. Geçen haftayı ve Eylül ayını destek seviyesi altında kapadı. Jeo-politik gerginliklerin olduğu bir ortamda elim şort pozisyon açmaya pek gitmese de yükselmesi için önemli bir gelişme olması lazım. Teknik görüntü zayıf.

Ons Altın Haftalık

Borsa endekslerine bir bakalım.

Sınai Endekste 5342 direnç konumunda. Aşarsa sanayi hisseleri yürüyebilir.

XUSIN Günlük

Bankacılık endeksi piramidi tamamladı, ölü taklidi yapıyor.

XBANK Günlük

Ulaştırma Endeksinde şöyle bir görüntü var. THYAO, PGSUS ve CLEBI yakın takip edilebilir.

XULAS Günlük

Gıda endeksi şöyle takip edilebilir.

XGIDA Günlük

Elektrik endeksi breakout yapmış.

XELEKT Günlük

Hisselere bir bakalım:

CLEBI: Ulaştırma endeksinin potansiyelinden bahsetmiştim. CLEBI güzel görünüyor.

CLEBI Günlük

PGSUS: Günlükte range dibine fitiller bırakıyor. Orada alıcısı var, olumlu görüntü. Range altı stop.

PGSUS Günlük

MGROS düşmeye direrenlerden. Yalnız yukarı potansiyeli hala güçlü mü emin değilim. Yorgunluk belirtileri var gibi. Şu an iyi bir risk/ödül oranı veriyor.

MGROS Günlük

MPARK: Önceki bültenlerde yer vermiştim. Hala yükselmeye istekli.

PETKM‘e güzel yerde alım gelmiş, yalnız üstünde dirençler var.

PETKM Günlük

SISE: Günlük yükselen trendi kırmış olsa da ayı tuzağı olarak kalma ihtimali var. Hafta başındaki hareketi takip etmeli, alıcılar gecikmemeli.

SISE Günlük

VESTL‘den bahsetmeden olmaz. Orta vade hala büyük potansiyeli var.

VESTL Günlük

Bitcoin: Günlük düşen trend ile destek (haftalık talep) arasında sıkışmaya devam ediyor. Bakalım nereye patlayacak. Volatilite o kadar düştü ki gün içi trade bile edilecek hali kalmadı.

Bitcoin Günlük

Haftanın Özeti ve Stratejim

Endeks önemli destek seviyelerine yakın. Eğer hafta başında güçlü alımlar gelirse, bunu büyük oyuncuların yaptığını varsayarak portföy yapacağım. Beğendiğim endekslerden ve hisselerden seçeceğim. Aksi durumda stop olacağım senaryo belli; endeks Perşembe günkü en düşük seviye altına inerse ben topuklarım.

Haftanın Sözü

İyi bir gün, trading planınızı, sağlam risk yönetimi ile uyguladığınız günlerdir. Bazı iyi günler para kazandırır, bazıları kazandırmaz.

Not: Bu analizler eğitim amaçlı olup kendi bakış açımı anlattığım yazılardır ve yatırım tavsiyesi içermezler.

%d blogcu bunu beğendi: