Haftalık Teknik Bülten – 1

Merhaba, her hafta sonu Borsa İstanbul’da geçtiğimiz ve gelecek haftayı teknik analiz penceresinden değerlendireceğim haftalık teknik bülten serisinin ilk yazısına hoş geldin. Amacım sitede paylaştığım bilgileri bir arada nasıl kullandığımı göstererek size yardımcı olmak. Bu bülteni mail olarak almak istersen ana sayfanın en altında “Blog’u takip et” özelliğini kullanabilirsin. Hatırlatma: Bu bültende yer alan yorumlar ve analizler eğitim amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermezler.

Haydi başlayalım.

Büyük Resim

Borsa Haftalık Görünüm

Bist-100 endeksindeki büyük resme baktığımızda yükseliş trendinin devam ettiğini görüyoruz. Önemli seviyeleri grafikte yeşil çizgilerle işaretledim, bu seviyeler bir zamanlar direnç iken, fiyat üzerine çıktığı için artık destek olarak görmeliyiz. Trend devam etse de bazı uyarı işaretleri göze çarpmakta. Birincisi haftalık kapanışların gerçekleştiği hareketlerin küçülmesi. Önceki iki swing hareket %50 yükseliş gösterirken son yükseliş hareketi %30 yükseliş göstermiş. Küçük bir yorgunluk işareti. Bu durumda RSI’ın negatif uyumsuzluk verdiğini indikatöre bakmadan söyleyebilirim. İkincisi 21 haftalık üssel hareketli ortalamadan (EMA) biraz uzaklaşmış olmamız. HO’lar fiyatı mıknatıs gibi kendine çeker, fiyat ile hareketli ortalama er geç buluşurlar. Bunlar bazen fiyatın düşmesiyle oluşur, bazen fiyat yatayda takılırken HO fiyata yaklaşır. Haftalıkta 2497 puan civarı desteğimiz.

Günlük grafikte bir paralel kanal görüntüsü var. Buna göre kanalın tepesindeyiz. Dikkat!

Geçtiğimiz Haftanın Analizi

Borsa haftaya pozitif başlasa da Çarşamba günü gelen satışlar önceki 6 günün kazançlarını sildi. Perşembe tepki alışı geldi ancak Cuma günü, Çarşamba kapanışta gördüğümüz değere geri düştük. Aracı kurumun gösterdiği hacim verisine göre 8 Haziran Çarşamba günü seans açılış saatinde son haftaların en yüksek işlem hacmi gerçekleşmiş. Tepede gelen yüksek hacim iyi bir şey değildir. Bu seviye aynı zamanda yukarıda bahsettiğim paralel kanalın tepesi oluyor.

Tepede gelen yüksek hacim ve ardından düşüş

Bu kanalı ve tepede oluşan hacmi aklımızda tutarak 4 saatlik grafiğe göz atalım. Tepeden gelen satıcılar fiyatı aşağı sürdüler. Nerede ayaklarını gazdan çekebilirler? 2470-2497 bölgesi kısa vadede önemli destek. Bu bölgenin kaybı durumunda 2360’lara kadar sarkma ihtimali güçlüdür.

Endeksi baskılayan bir diğer unsur ABD endeksleri. Malum, tüm dünya borsalarının gözü ABD borsalarındadır. Bizim birebir korelasyonumuz olmasa da S&P, DJI ve NASDAQ sert düşerken bizim düşmememiz pek mümkün değil. Orada işler daha ciddi. Orta vadede bir ayı piyasası yaşanıyor.

Tepeler, dipler

Geçen hafta direnç bölgesinde oluşan konsolidasyon aşağı kırılarak sert satışlar getirdi. Burası toparlanmadan bizim toparlamamız zor.

S&P500 4 saatlik

Tekrar Bist’e dönelim. KCHOL 38.32 üzerinde bir range (konsolidasyon) yapmış. Bu seviyeye doğru artan hacimde satışlar var, kırılması halinde daha sert satışlar gelecektir.

KCHOL

Bir başka önemli endeks hissesi olan EREGL’de satıcının sevdiği fiyat 35.70 civarı olmuş. Burada da kısa vadeli yön aşağı.

Haftanın Özeti ve Stratejim

Borsa İstanbul’da uzun vadede yükselen trendde olsak da kısa vadede satıcılar kendilerini hissettirmişler. Bir trader olarak, S&P’nin de durumunu göz önüne alarak, bu hafta hisse almayı düşünmüyorum. Elimde olanları da geçen hafta satmıştım. Önemli desteklerini kıran VİOP hisselerinden satış (short) pozisyonu fırsatını değerlendirebilirim. Gelecek hafta görüşmek üzere, iyi haftalar.

Haftanın Sözü

“Borsada kaybetmek kaçınılmazdır ancak kaybın büyüklüğü bize bağlıdır.”

1 Yorum

Bir Cevap Yazın