Haftalık Teknik Bülten – 14

Merhaba, haftalık bültene hoş geldiniz, içimden bir ses bu bültenin diğerlerinden daha ilginç olacağını söylüyor çünkü endeks geçen hafta kocaman kırmızı bir mum bıraktı ve haftaya FED faiz kararı var 🙂 Bakalım grafikler bize neler söyleyecek, buyurun analizlere. Bu hafta bülteni yazarken daha sert bir şeyler dinlemek lazım. Senjutsu dinliyorum.

Büyük Resim

Haftalık grafikle başlayalım. 8 haftalık aralıksız yükselişin ardından endeks beklenen düzeltmeyi yaptı. Pozitif başlayan hafta 13 Eylül Salı günü sert düştü ve haftanın kalan günlerinde toparlamayı başaramadı. Büyük resimde yükseliş trendinde bir bozulma yok, haftalık destek seviyelerimiz 2500-2600 ler civarında kalmış. Böyle momentumlu bir yükselişin tek bir mumla paldır küldür sona ermesini beklemiyorum; geçen haftaki mum olsa olsa bir düzeltmenin başlangıcıdır. Detaylar için günlük grafiğe geçeceğiz.

Bist 100 Haftalık

Geçtiğimiz Haftanın Analizi

Endeks 13 Eylül‘de düşmeye başladı dedik, peki ne oldu o tarihte? Ekonomik takvime hep birlikte bakalım: Söz konusu gün saat 15:30’da ABD TÜFE verisi açıklandı. Piyasa beklentisi %8.1 iken açıklanan veri %8.3 oldu. Bir önceki açıklanan veri ise %8.5 idi. Bunun anlamı şu: Enflasyon geçen aydan daha düşük gelmiş ancak beklendiği kadar düşmemiş. Bu durum, FED’in Eylül ayında (önümüzdeki Çarşamba) yapacağı toplantıda daha sert bir faiz artırımına gideceği beklentisi yarattı. Yüksek faiz, güçlü dolar demek olduğundan paranın sermaye piyasalarından çekilmesi anlamına geliyor.

13 Eylül saat 15:30’da ABD enflasyon verileri açıklandı.

Şu anki piyasa beklentisi 75 bps olsa da bir miktar 100 bps beklentisi oluşmuş durumda. Bu da piyasaları baskılamaya başladı. Bu konuyu bültenin devamında yine gündeme getireceğim. Aşağıdaki grafiğe bir bakın.

75 bps ihtimali %82 iken, 100 bps artış ihtimali %18 olarak hesaplanmış. 9 Eylül günü 100 bps ihtimali %0 idi. Şimdi 13 Eylül günü borsalarda gerçekleşen satışın sebebini anladığımıza göre analizlere devam edebiliriz.

Şu anki FED faiz artışı beklentisi. Kaynak: CME Group.

Bist 100 günlük grafikle devam edelim. Önceki bültenden hatırlayacaksınız, 4 saatlik ve günlük destek seviyelerini göstermiştim. 4 saatlik destek seviyesi olan 3422 aşağı kırıldı. Günlük destek ise 3185 civarında.

XU100 günlük

Hacim verisine de bakalım. Düşüş günü rekor hacim gelmiş, bu iyi bir işaret değil. Takip eden 3 günde ise hacim belirgin şekilde düşmüş.

XU 100 Günlük. Hacim verisiyle

FED dedik, faiz dedik, beklenti dedik, bizim borsanın durumuna baktık. Madem dünyada paranın bir gözü Amerikan Merkez Bankası‘na bakıyor bizim de ABD borsasına bakmamız lazım. Her hafta S&P 500‘e boşuna yer vermiyorum bültende, şimdi asıl faydasını görme zamanı geldi 🙂

S&P 500′ü aşağıdaki grafikteki gibi takip ediyorum. Geçen haftaki bültende dikkat etmeliyiz diyerek yukarıda bir seviye göstermiştim. Bu seviyeyi fazla iyimser davranarak 4152 seviyesinde göstermiştim. Ancak piyasa TÜFE verisi günü olan 13 Eylül’de 4119’dan satış yedi. Hem de ne satış…

Devam eden günlerde de endeks düşmeye devam etti ta ki kırmızı kutunun içine kadar. Bu bölge olası yükseliş senaryosunda (muhtemel dalga yapısı) Higher Low (daha yüksek dip) bölgesi olabilecek bir seviye. Hatırlarsanız endeks 3640’dan 4324’e giderek HH (daha yüksek tepe) yapıp düşen trend yapısını bozmuştu. Şimdi ihtiyacı olan bir HL yapmak. Kırmızı kutu aynı zamanda piyasa yapısının değiştiği önemli bir yer. Yani eğer S&P 500, yükselişe geçecek ise buraların altına sarkmamalı diye düşünüyorum. Grafiği dikkatle inceleyin.

SP500 Günlük

Dikkat ederseniz son mum bir çekiç mumu ve son 62 işlem günündeki en yüksek hacim gerçekleşmiş. Önceki yüksek hacim ise 3640 civarında (dip) gelmiş. Tesadüf?

ABD ve dünya borsaları 21 Eylül Çarşamba saat 21:00‘de açıklanacak FED faiz kararına ve sonrasında yapılacak basın toplantısına kilitlenmiş durumda. 75 bps artış gelirse beklenti karşılanmış olur, 100 bps gelirse çarşı karışır. Toplantıda verilecek mesajlar da önemli. Trader iseniz mutlaka takibinizde olsun. Ekim ayında faiz kararı toplantısı olmayacak o nedenle bu haftaki karar önemli. Kasım’a kadar piyasaya yönü verecek bir toplantı bu.

21 Eylül Ekonomik Takvim

Ons Altın: Haftalık kapanışı desteğin üstünde yapmayı başardı. FED’den en çok etkilenecekler arasında onu görüyorum.

Ons Altın Haftalık

Günlük görüntüsü aşağıda:

Ons Altın Günlük

Hisse bazlı analizlere geçeceğim ancak baştan söyleyeyim, geçen haftaki satışlar bir çok hissenin grafiğini bozdu. Özellikle bankalar çakılmaya başladı. Yine de satışlara direnebilen önemli hisseleri aşağıda paylaşacağım.

HEKTS: Satışlara direnerek tepedeki konsolidasyonu bozmamayı başardı. Hatta yukarı doğru istek belirtisi var.

HEKTS günlük

PGSUS da istifini bozmayanlardan. Ani hareketleriyle bilinen bir tahtası var. Riske değer bence. Kırmızı çizgi altı kapanış olmamalı artık.

PGSUS Günlük

Geçen hafta XBANK/XUSIN rasyosunu göstermiştim ve yukarıda bir sarı bölge çizmiştim. Bankacılık treni gerçekten de burada duvara tosladı. Tesadüf?

Geçen haftaki bültenden:

Geçen hafta çizdiğim XBANK/XUSIN grafiği

Son hali:

XBANK/XUSIN grafiği

TCELL geçen hafta çizdiğim gibi. Yükseliş potansiyeli devam.

TCELL Günlük

Birileri geçen hafta KORDS’daki düşüşü fırsat bilmiş. Ah şu kurumsallar! 🙂 57.60’ı geçmesini bekliyorum.

KORDS Günlük

BIMAS: Güzel.

BIMAS Günlük

Herkesin ağzı yandı biliyorum ama iki bankada adrenalin severler risk alabilir. Tek şart, mikro time frame’de (saatlik) yükseliş işareti görmek.

ISCTR:

ISCTR Günlük

AKBNK:

AKBNK Günlük

Önemli bir bilgi: Spek hisse değilse, hacim kurumsal yatırımcının da aldığını gösteriyorsa trendler böyle bitmez dostlar. Kurumsallar, alttan topladığı hisseyi, karı maksimize ederek elden çıkarmak için bir “pazar” oluşturur. Bu pazar, bizim dağıtım fazı dediğimiz süreçtir. Dolayısıyla eğer FED bu Çarşamba oyun bozanlık yapmazsa bankalarda yükselişin devamı ihtimal dahilindedir. Ta ki “pazar” oluşana kadar. Bu yükseliş, önceki gibi tavan-tavan olmayacaktır, önce düşüşün sindirilmesi gerekecektir. Bu da biraz zaman alacaktır.

Bitcoin: Plana göre gidiyor. Geçen hafta günlük düşen trend çizgisine kadar yükselip oradan düştü. Şimdi de talep bölgesinde düşüş yumuşadı. Eğer bülteni ilk defa okuyorsanız ve anlam veremediyseniz önceki 2 bültene göz atmanızı tavsiye ederim. O da Çarşamba gününü bekliyor.

Bitcoin 4 saatlik

Haftanın Özeti ve Stratejim

Evet dostlar, dolu dolu bir bülten oldu. Sadece tek bir grafiğe değil, bir çok veriye bakarak karar vermemiz gereken zamanlar bunlar. Umarım piyasalara bakış açınızı geliştirmenize faydası olmuştur. Ben hafta başında yükseliş potansiyeli gördüğüm hisselerden ufak çaplı alacağım. Asıl portföyü ise FED sonrası yapacağım (eğer piyasa alınan kararları beğenirse) Volatil bir hafta bizi bekliyor. Herkese bol şanslar.

Haftanın Sözü

“Amatör trader’ları profesyonellerden ayıran asıl şey teknik bilgi eksikliği değil, davranışlarındaki tutarsızlıktır.”

Not: Bu analizler eğitim amaçlı olup kendi bakış açımı anlattığım yazılardır ve yatırım tavsiyesi içermezler.

Bir Cevap Yazın