Haftalık Teknik Bülten – 15

Published by

on

Selam dostlar, haftalık bültene hoş geldiniz. Borsada geçtiğimiz haftayı değerlendirip gelecek haftayı planlamaya başlayalım. Bu bültene bu hafta yine barok klasikleri eşlik ediyor. Takip ettiğim bir çalma listesini paylaşıyorum: https://open.spotify.com/playlist/7slyBmxiW9t0Fl9rm2E00c?si=ce9b1ad68d9a4582

Büyük Resim

Haftalıkta tepede iki tane düşüş mumu görüyoruz. İşler biraz daha zevkli hale geldi çünkü artık elimizde analiz edilecek bir veri var. Geçtiğimiz dönemde aralıksız yükselmiştik ve analiz edecek pek bir şey yoktu açıkçası. Şimdi adaptasyon ve problem çözme becerilerimizi kullanma zamanı 🙂

Aşağıdaki grafikte 4 saatlik, günlük ve haftalık destekleri gösterdim. Günlük destekten bir miktar alım geldi, bunu günlük grafikte göstereceğim.

Bist-100 Haftalık

Analize biraz perspektif katmak için hacim verisini de ekliyorum. Tepede yüksek hacim var. Bu işareti görmezden gelmemeliyiz. Normalde düzeltmelerde düşük hacim, yükselişlerde yüksek hacim olmasını isteriz. Peki bu düzeltmede neden yüksek hacim var? Düzeltme uzun sürebilir mi, yoksa bu bir düşüşün başlangıcı mı? İki mumluk veriyle bu sorulara cevap vermemiz zor. Ancak trader’lar olarak ön yargısız, doğru soruları sorarak her türlü senaryoya hazırlıklı olmalıyız. Devam edelim…

Bist-100 haftalık hacim verisi

Haftalık grafikte bir de kanal üst bandına dönüş durumu var. Üstünde kalmamız iyi olur.

Bist-100 haftalık

Geçtiğimiz Haftanın Analizi

Günlük destek fiyatı tuttu, ne var ki alıcılar çok da güçlü ve aceleci gelmediler. Bunda geçen Çarşamba akşamı FED kararının beklenmesi de etkili oldu. Perşembe FED sonrası hafif yükseliş, Cuma ise dirençten hafif satışlar geldi. Sonuç olarak endeks aşağıda günlük destek ile yukarıda 4 saatlik direnç arasında haftayı kapadı. Şimdi 4 saatlikte duruma yakından bakalım. Multiple Time Frame analizi bizim en güçlü silahımız.

Bist 100 günlük

4 saatlikte resim daha net görünüyor. Tepeden başlayan satışlar “düşük tepe – düşük dip” diye gidiyor. Haliyle önceki destek (kırmızı) şimdi direnç olarak karşımıza çıktı.

Endeks 4 saatlik

4 saatlikteki düşen trendin boyunduruğundan kurtulmadan yükselişten bahsedemeyiz. Endeks şimdi günlük desteği tekrar test etmek isteyebilir. Bu kez alıcıların daha güçlü gelmesi lazım ki direnci kırabilsin. Günlük destek ne kadar çok test edilirse o kadar zayıflar. (“Test edilen destek güçlenir” diyenler bu işi bilmiyor!) Ayrıca, direncin yukarı kırılması yetmez, 3400 üzerinden kalıcılık aramalıyız.

Kötü durum senaryosunda ise endeks haftalıktaki kanalın üst bandına kadar geri çekilebilir. Büyük borsaların sert şekilde düştüğü bir dönemde olduğumuzdan bu ihtimali de düşünmek lazım. Borsa İstanbul bugüne kadar hep pozitif ayrışmayı başardı, umarım yine aynı şekilde devam eder. Fiyat nereye giderse onu takip edeceğiz.

S&P 500‘e bakalım. Faiz kararının beklentiye paralel gelmesiyle anlık olarak yükselişe geçse de başkan Powell’ın konuşması sırasında sert satışlar geldi. Bu durumda, önceki bültenlerde çizdiğim muhtemel yükseliş senaryosu rafa kalkmış oldu. Artık başka bir hikaye gelişmekte, biz de bu hikayeyi takip edeceğiz. 3830-3890 bölgesi direnç durumuna geçti.

S&P 500 Günlük

Ons Altın: Geçtiğimiz haftayı destek altında kapadı. Hikaye iyice bearish oldu. Önce haftalık, sonra günlük grafikleri paylaşıyorum:

Ons Altın Haftalık
Ons Altın Günlük

Yatırımcılar için bir de aylık bakalım 🙂 Haftaya büyük bir sürpriz olmazsa, Eylül ayını da destek altında kapatacak. Olası destek seviyelerini gösterdim.

Ons Altın Aylık

Borsa’ya geri dönelim. Ticaret endeksi diğer endekslerden daha belirgin bir hareket yapmış. Zaten MGROS ve SOKM şov yapıyorlar.

Ticaret endeksi günlük

Tekstil – Deri endeksi de iyi durumda.

XTEKS Günlük

Hisse bazlı analizlere geçelim. Eğer endeks düşen trende girmez de günlük destek tutmaya devam ederse bazı hisseler yükselmeye devam edecektir.

Geçen haftaki bültende düşüşe direnen hisselerden ikisi olarak HEKTS ve PGSUS’u örnek göstermiştim. Neler yapmışlar bir bakalım.

HEKTS: “Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.” dedi.

HEKTS Günlük

PGSUS: Tepedeki konsolidasyon geçen hafta şekil değiştirdi. Aşağıdaki gibi takip ediyorum.

PGSUS Günlük

TCELL: Tarihi zirvesi olan 23.24’ü geçti ancak bu fiyat destek olarak çalışmadı. 4 saatlikte gösterdiğim düşen trendi yenmesi halinde yükselişe devam edebilir.

TCELL 4 saatlik

KORDS: Geçen hafta bahsetmiştim, devam…

KORDS Günlük

Haftalar önce uzun vade potansiyeli var diyerek bültende yer verdiğim VESTL yeni ufuklara yelken açmış durumda.

VESTL Haftalık

PARSN‘ı ilk olarak 8 numaralı haftalık bültende incelemiştim. Swing portföyde taşımaya devam. Şöyle demiştim:

Haftalık Bülten 9’dan

Şimdiki durumu:

PARSN Haftalık

ULKER: Haftalıkta yüksek hacimli hareketlenme var. Orta vade düşünülebilir.

ULKER Haftalık

KAREL: 13 numaralı bültende yer vermiştim. Buralar düşük risk, yüksek ödüllü fiyatlar.

KAREL Günlük

3 hafta önceki bültende YYLGD soran arkadaş burayı okuyor mu? 🙂

YYLGD Günlük

MGROS: Dirençleri kırmaya devam ediyor. Hala istekli.

MGROS Günlük

ALKA: Bullish flamayı açmış. Şahane görüntü.

ALKA Günlük

Bir ara BRENT bakmıştık, 86.90 hedefine geldi. Burada da Ons Altın’dakine benzer bir durum var.

BRENT Haftalık

Yukarıda HEKTS baktık, SASA da benzer şekilde yükselişe geçti. Ona tek başına değil de SASA/HEKTS rasyosuyla bakalım. 1.10’a geldiğinde SASA, HEKTS’dan daha hızlı yükselebilir. Biliyosunuz bu ikisi borsamızın yıldızlarından. İkisi arasında karar vermek isterseniz birbirine oranla performanslarını kıyaslayabilirsiniz.

SASA/HEKTS Grafiği – Haftalık

Bitcoin: Sıkışmaya devam ediyor. Düşmeye de yükselmeye de direnmekte. Bakalım ne tarafa patlayacak. Düşen trend görüntüsü devam ediyor, 18920 destek ama zayıflamış.

Bitcoin Günlük

Haftanın Özeti ve Stratejim

Endeks henüz yönüne karar vermiş değil. Günlük desteğe güvenerek geçen hafta portföy yaptım. Bu hafta yükselişin devamına dair bir işaret görürsem (4 saatlikteki direncin geçilmesi gibi) portföye eklemeler yaparım. Bankalara yanaşmıyorum şimdilik. Sanayi endeksinden devam.

Haftanın Sözü

“Eğer kim olduğunuzu bilmiyorsanız, borsa bunu öğrenmek için oldukça pahalı bir yerdir.”

Not: Bu analizler eğitim amaçlı olup kendi bakış açımı anlattığım yazılardır ve yatırım tavsiyesi içermezler.

%d blogcu bunu beğendi: