Merhaba arkadaşlar, haftalık bültene hoş geldiniz. Her zamanki gibi borsaya, endekslere, S&P500’e, Ons altına ve tabi ki bazı hisselere göz atacağız ve strateji belirleyeceğiz. Buyurun başlayalım.
Büyük Resim
Haftalık grafikle başlıyoruz. Tepede, 5000 puan civarında bir mücadele olduğu buradan görülüyor. Hafta içi analize geçtiğimizde detay vereceğim, yine de haftalık grafikten bakınca bile orada bir şeyler olduğu belli. 1-2 haftalık bir düzeltme olsa trendin sağlığı açısından olumlu olacaktır diye düşünüyorum. Ne var ki, hafta içi gelen satışlar anında karşılanıyor ve haftalık bir düzeltme gelmiyor. Ne diyelim, büyük oyuncuların bir bildiği vardır 🙂

Dolar bazlı endeks bu dönemdeki favorim analiz aracım. Bakalım neler olmuş:
260 bölgesi bir süredir yükselişin önündeki engel olarak çalışıyor. Bu seviyeyi çok önceleri belirlemiş ve planı buna göre yapmıştım. Haftalık grafikten baktığımızda son 3 haftayı bu seviyede geçirdik. Dolayısıyla TL bazlı endeksin 5000 seviyesinde debelenmesinin sebebi olarak aşağıdaki grafiği gösterebiliriz.
Burayı geçince de yukarıda 298-300 dolar seviyesi var. Önümüzdeki bültenlerde bu seviyeyi tekrar tekrar hatırlatacağım.

Geçtiğimiz Haftanın Analizi
Geçtiğimiz hafta içinde bir düzeltme olma ihtimalinin güçlendiğini geçen haftaki bültende yazmıştım. Çarşamba günü endeks %3,46 düştü ve Perşembe gün ortasına kadar da düşmeye devam etti. Bu andan itibaren ise toparlamaya başladı. Cuma günü de tüm kayıpları telafi etti.
Teknik olarak endeksin önceki günlük direnç olan 4760’ları destek yaptığını görüyoruz. Bu durum yükselen trendlerin karakteristik özelliğidir. Ben ise daha derin bir geri çekilme ile önceki swing low olan 4465 civarına kadar bir geri çekilme bekliyordum. Eğer öyle olsaydı düzeltme daha uzun ve karmaşık bir hal alabilirdi. Ne var ki öyle olmadı; tradingde beklenti bir yana, gerçekler bir yana dostlar.

Detaylara ve olasıklara saatlik grafikte bakalım:
Günlük destekten dönüp, düşüş öncesi oluşan range’in içine geri girdik. Teknik olarak düzeltmenin bitmesi için range üstüne çıkmamız lazım. Yeterince maliyetlenme olmamışsa range üstüne hemen çıkamayız. Bu durumda gün içinde range alt sınırı (range low) tekrar test edilebilir. Range low aşağı kırılırsa o zaman 4845 seviyesinden güç alabilir. Günlük destek altına inmesi zayıf bir ihtimal.

S&P 500 ile devam ediyoruz. Direnç bölgesindeki ön görüm işliyor. Dirençten sert bir tepki geldi ve konsolidasyon bölgesine geri döndük. Eğer bu konsolidasyon aşağı kırılırsa 3800’lerin ortasına kadar iner, orası da tutmazsa mor bölgeyi takip edeceğim.

Ons Altın: Bir başka güzel analiz oldu. 1800’e hızlıca gelip oradan takıldı. Salı günü açıklanacak ABD TÜFE verisi altına yön verecektir. Forexçiler Salı 16:30 için alarm kursun.


Borsa endeksleri ile devam edelim.
XBANK: Bankacılık endeksinde fiyat hareketi teknik analize göre işliyor. Gün içi fiyat hareketinde düzeltme bitmiş, kanal tepesi (aynı zamanda zirve) hedef olarak belirlenebilir.

XUSIN: Sınai endeks aynı Bist-100 gibi günlük destekten güç aldı, gün içi düzeltme henüz bitmemiş görünüyor. Bu demek değil ki düşecek, biraz alımla düzeltme teknik olarak bitmiş olacaktır.

Gelelim favorim XBANK/XUSIN grafiğine… Bu grafik Bankacılık Endeksinin Sınai Endekse göre performansını gösteriyor ve price action burada da çalışıyor. Buna göre, XBANK bir süredir XUSIN’a kıyasla daha kötü performans gösteriyor ancak grafiğe göre bu durum değişmek üzere.
Aşağıda sırasıyla haftalık, günlük ve saatlik grafikleri paylaşıyorum.


Saatlikte dönüş işareti var.

XULAS: Ulaştırma endeksi break out’lara doyamadı. Yine favori durumda.

XUTEK: Teknoloji hisseleri iyi durumda.

XHOLD: Saatlikte şu görüntü var, yükselişin devamı daha muhtemel.

XTCRT: Ticaret endeksi geçen hafta tanımladığım range içinde devam ediyor.

ISCTR: 10.83’ü tekrar deneyecek, kırarsa zirveye gitmemesi için bir sebep yok. Bankacılık hisseleri genelde bu durumda.

EREGL: Şu dev yükselen kanalın tepesine bir pullback vermiş.

Yapması gereken 1 saatlikteki direnci geçmek olmalı.

PETKM’de işler karışık. 16.98 ve 17.55 direnç durumunda. EREGL’e benzer görüntü var.

EKGYO: Okla gösterdiğim yerde bültende bahsetmiştim. Hala güçlü, dirence pullback değerlendirilebilir.

İstek hisseler:
KRDMD: Günlükteki direnci güzel geçti, pullback takip edilmeli.

Biraz sabır gerektirebilir. Saatlik görüntü şöyle:

SAHOL: Trend çizgisi ekledim ama kırılsa bile kırmızı sınırları olan range’i takip edin.

ISFIN: Son dönemde şunun kadar insanı yoran hisse görmedim 🙂 8.14’ü, hadi bilemedin kutuyu aşağı kırmamalı.

TKFEN: Yükselen trendde bozulma yok, 39.64 sınır çizgisi durumunda. 42 seviyesi de güzel destek olur. Alıcısı hala kuvvetli.

JANTS: Haftalıkta düşük hacimli bir düzeltme var, iyi bir işaret.

Günlükte gap’i alıp devam etmek isteyebilir.

GARFA: 23.94 günlükte geçilmiş ancak haftalıkta geçilememiş. Direnç olarak çalışması muhtemel. Burayı kırıp pullback verirse değerlendirilir.

AKFGY: Bu hisseye önceki bültenlerde bakmıştık, çizimi hiç değiştirmeden paylaşıyorum. Analiz hala güncel ve geçerli. Sırasıyla tabanları ziyaret edecektir. Biraz sabır.

GENTS: Yükselen trend aktif, destek ve direnci grafikte gösterdim. Hala yükseliş yönlü bakılmalı.

DOAS: Bu hissenin derdi nedir bilmiyorum ama tepede güçlü satıcısı var. Piyasa yapısı bir range’e dönüşebilir ya da fiyat günlük desteğe geri çekilebilir. Direnç kırılmadan almak tehlikeli.

ULUUN: 39 direnç, 32.50 destek konumunda (Range). Direnç kırılınca bir yükselen kanal şekli oluşabilir.

Haftanın Özeti ve Stratejim
Dostlar, borsada her düzeltme “buy the dip” yani dipleri satın al fırsatı haline dönüşmüş durumda. Sanırım bu 300 dolar direncine kadar böyle gidecek. 100 endeks ve sanayi hisselerinde düzeltme henüz tam olarak bitmemiş ama bitmeye de çok uzak değil. Bankalar daha iyi durumda, havacılık hisseleri gayet güçlü. Hafta başında banka ve ulaştırma hisseleri alacağım, sanayiler için biraz zaman gerekiyor.
Haftanın Sözü
“Geriye dönüp başlangıcı değiştiremezsin ama şu an bulunduğun yerden başlayarak sonucu değiştirebilirsin.” – C.S. Lewis
Not: Bu analizler eğitim amaçlı olup kendi bakış açımı anlattığım yazılardır ve yatırım tavsiyesi içermezler.