Önce Teşekkür
Merhaba, yılın son haftalık teknik bültenine hoş geldiniz. İlk bültenden bu yana 28 hafta geçti ve her hafta yapılandırılmış biçimde, indikatörleri araya karıştırmadan, direk fiyatın kendisiyle konuşarak yaptığım analizleri sizlerle paylaşıyorum. Bültendeki analizlerin isabet ve zamanlama olarak başarı oranının gayet iyi olduğunu görüp takdir ediyorsunuz. Gerek Twitter’dan, gerek maillerle desteklerini belirtenlere çok teşekkür ediyorum. Verdiğiniz motivasyonla yeni yılda da burada olacağım ve özellikle saçmalığın, ezberciliğin ve üstatçılığın kol gezdiği Türk Trading camiasına faydalı olmaya devam edeceğim.
Bir Duyuru
Bir süre önce duyurusunu yaptığım gibi Ocak ayı başında bir eğitim setini sizlerle paylaşacağım. Birebir eğitimlerimdekine en yakın kalitede, bültenlerdeki sadelikle ve ezber yapmadan, anlamaya yönelik bir müfredat geliyor. Kimseye muhtaç olmadan, indikatör ve formasyon ezberlemeden grafik yorumlamayı öğrenmek isteyen herkesin faydalanacağını düşünüyorum. Detayları yakında paylaşacağım.
Bir Hatırlatma
2022 yılı biterken şöyle bir geriye bakıp yılın kısa bir değerlendirmesini yapalım istiyorum. Bu yıl Bist 100 endeksi TL bazında, son haftaya kadar %193.64 yükseldi. Dolar bazında yükseliş ise %107 oldu. Bazı hisseler tabi ki bundan kat be kat fazla kazandırdı. Nereden baksak altın bir yıl olduğunu söyleyebiliriz. Umarım bu kazançların tadını çıkarıp aynı zamanda bir trader veya yatırımcı olarak kendinizi geliştirme fırsatı bulmuşsunuzdur. Kendini geliştirmek önemli çünkü piyasa hep böyle gül bahçesi değil 🙂 Bazı dönemler olacak ki endeks böyle yükselmeyecek, piyasaya ayılar hakim olarak ve para aslanın midesinde olacak. 2023’te bu tür durumlar için kendini hazırlamanızı nacizane tavsiye ederim.
Daha fazla uzatmadan grafiklere geçelim 🙂
Büyük Resim
Haftalık grafikte elimizde bir Trend Temelli Fibo Uzatma aracı var. Geçen haftaki bültendeki grafiğin aynısı. 1.618 seviyesi aşıldı, yukarıda Fibo 2.0 seviyesi var o da 5729 puanda.

Dolar bazlı grafikte 290-300 dolar civarının potansiyel bir direnç bölgesi olduğunu düşünüyorum. Bu bant içinde zorlanma ve seans içi sert düşüşler olabilir, biraz türbülans bekliyorum. Özellikle gün içi trader’lar yorulabilirler. Uzun vadeciler için sıkıntılı bir durum yok.

Günlük grafikte şöyle bir yükselen kanal ortaya çıktı. Kanal alt bandına temas mümkün.

Geçtiğimiz Haftanın Analizi
Geçtiğimiz haftaya önceki bültende belirttiğim gibi yükselişle başladık. Haftanın geri kalanında yukarıda gösterdiğim kanalın üst sınırı ile çarpışarak geçirdik. Bu kanalı yukarı kırabilirsek ne ala ancak kanal alt bandına uğrayıp oradan yükselme ihtimalini de göz önünde bulundurmakta fayda var. Önemli destekleri grafikte gösterdim.
Kısa-orta-uzun vadede her şey yükselişi gösteriyor.

Hafta içinde şu twitte dolar bazlı direnci göstermiştim. Buradan bir düşüş geldi ama hemen toparladı, kırmızı kutu içine yükseldikten sonra tekrar bir seans içi satış olabilir. Bunlar alım fırsatı olarak görülebilirler.

S&P 500 ile devam edelim. Geçen haftaki çizimi hiç değiştirmeden paylaşıyorum. 3810 desteği çalışmış.

Ons Altın: 1800-1850 arası satıcılar var, 1625’ten başlayan yükseliş hareketi bu satıcıları zorlamakta. Görünüşe göre alıcılar galip gelecekler. 1850’yi geçip pullback verirse trade amaçlı alınır. Bence orta-uzun vade için altın alma vakti gelmiştir.

Borsa endeksleri ile Borsa İstanbul’a geri dönelim.
XBANK: Bankacılık endeksi önceki zirvesini geçtikten sonra hayal ettiğimiz kopuşu yapamadı ve düşmeye başladı. Bu bir pullback mi, şimdilik söylemek zor. Hacme bakacak olursak tam olarak bir pullback hacmi görüntüsü yok. Ben eldeki verilerle çekimser ve temkinli olmayı tercih ediyorum.


XUSIN: Sınai endeks bir yükselen kanal içinde. Tıpkı 100 endeks gibi.

TCELL: Haftanın en istekli hisselerinden biri olarak görünüyor.

SAHOL: Trend çizgisini değil, kırmızı yatay çizgileri takip edin demiştim. Trend çizgilerinin güvenilmezliğine bir örnek.

CCOLA: Geçen haftaki bültende yer vermiştim çünkü breakout yapmıştı. Geçtiğimiz hafta boyunca düzeltme yaptı ve çıktığı range üzerinnden bir alım tepkisi geldi. Şimdi amatör ile pro arasındaki farkı göstermek istiyorum size.
Aşağıdaki günlük grafiği inceleyin ve breakout sonrası pullback’i görün lütfen.

Şimdi saatlik grafikteki hikayeye bakalım: Saatlikte tepede bir range aşağı kırılıyor, hemen altında günlükte yukarı kırılan range var. Fiyat iki range arasında sıkışmış durumda. Günlükten bakılınca çok nizami bir pullback görüntüsü olsa da yukarıdaki range’i göz ardı edemeyiz. Hatta yukarıdaki range içindeki hacim profiline bakarsak 208.2’nin Point of Control olduğunu görürürüz ki bu seviye yukarı geçilmeden ben alım yapmazdım.

Hacim profilinin nasıl kullanıldığını bu yazıda anlatmıştım:
EREGL: Tatsız, tuzsuz, konsolide.

OYAKC: Pullback’te alınabilir.

TRGYO: 18 lira altı stopla alım denenebilir. Aşağıda güzel bir range bırakmış.

Haftanın Özeti ve Stratejim
Dostlar endekste orta vadede bir sorun görünmüyor ancak kısa vadeli fiyat hareketinin dalgalı olabileceğini düşünüyorum. Endeks hisselerinde ise genelde bir yataylık ve konsolidasyon hali göze çarpıyor. Bu tarz dinlenmeler trendin devamı için iyidir ve faydalıdır. Ne alsan gidiyor tarzı kolay para günlerine şimdilik ara verilmiş gibi. Sanki bundan sonrasında daha seçici olmak gerekiyor. Önümüzdeki günler bize daha çok ipucu verecektir. Hepinize mutlu bir yıl diliyorum. Yeni yılda yeni bültenlerle görüşmek üzere.
Haftanın Sözü
“Güveniniz stratejinize dayanmalı, piyasaya değil.”
Not: Bu analizler eğitim amaçlı olup kendi bakış açımı anlattığım yazılardır ve yatırım tavsiyesi içermezler.
Bir Cevap Yazın