Finansal Okuryazarlığı Artırmak için Kitap Tavsiyeleri

Türkiye ekonomisi sağolsun, ekonomiyle ilgilenmemek ya da ekonomik veriye maruz kalmamak neredeyse imkansız. Bir vatandaş olarak, televizyondaki yorumcu “ekonomi çok kötü” dediğinde veya siyasetçiler “ekonomimiz şahlanacak” dediğinde doğrudan inanmak yerine onu bir süzgeçten geçirebiliyor olmamız lazım.

Okullarımızda finansal okuryazarlık öğretilmediği için bu konuda bilinçlenmek ve kendini geliştirmek bireyler olarak bize düşüyor. Sonuçta hepimiz iktisat okumadık, kimimiz sosyal bilimler, kimimiz fen bilimlerinde farklı alanlarda okuduk. Ne var ki bilgiye erişimin daha önce hiç olmadığı kadar kolay olduğu çağımızda bilmemek değil, öğrenmemek ayıp.

Ben finansal okuryazarlığımı artırmak için çoğunlukla Mahfi Eğilmez Hoca’nın kitaplarından faydalandım. Eğer nereden başlamalıyım, hangi kitapları okumalıyım diye düşünüyorsanız, yazının devamında Mahfi Hoca’nın kendi önerdiği okuma sırasıyla kitap isimlerini ve başka değerli yazarlardan kitaplar bulacaksınız.

Gayrisafi Yurtiçi Hasıla, Tüketici Fiyat Endeksi, Manşet Enflasyon, Zorunlu Karşılık, Geç Likidite Penceresi gibi mutlaka duyduğunuz fakat tam olarak ne işe yaradığını bilmediğiniz kavramları aşağıdaki kitaplardan öğrenebilirsiniz. Buyursunlar…

1- Örneklerle Kolay Ekonomi

Ekonominin ABC’si bu kitapta anlatılıyor. Enflasyon, GSYH, Yatırım, Büyüme, Kamu Bütçesi gibi kavramları çok basit ve herkesin anlayacağı dilde anlatılmış. Başlangıç noktası burası olmalı.

2- Makro Ekonomi

Arz-talep, GSYH hesaplama yöntemleri, kamu bütçesinin kalemleri, gelir dağılımı, ekonomik büyümenin anlamı ve IMF’nin işlevi (öcü değilmiş onu öğrendim) gibi daha detaylı konular bu kitapta anlatıyor.

3- Mikro Ekonomi

Makro Ekonomi kitabındaki mantıkla yazılmış, bu kez çarşı pazar ekonomisine daha çok atıf var ve arz-talebin mantığı irdelenmiş. Hızlıca okuduğum bir kitap oldu.

4- Hazine

Aslında Mahfi Hoca’nın önerdiği listede 4. sırada Kamu Maliyesi isimli kitap var ancak bu kadar teknik detaya girmek istemediğim için bu kitabı okumadım. Siz isterseniz okuyabilirsiniz. Benim çok beğendiğim kitap ise Hazine oldu. Bir dönem hazine müsteşarlığı yaptığı için konuya çok hakim olan Mahfi Hoca sade bir dille Hazine’nin nasıl işlediğini anlatmış. Siyasilere de bolca gönderme yapmış 🙂

5- Ekonomi Politikası

Buraya kadar okuduğunuz kitaplar sizi bu ve bundan sonraki kitap için hazırlamış olacak. Okurken çok keyif aldığım bir kitap oldu “Ekonomi Politikası”. Kitap, Dr. Erkan Kumcu ile birlikte yazılmış ve gazete makaleleriyle desteklenmiş. Beni birçok konuda aydınlattığını söyleyebilirim. Kamu kurumları, uluslararası kuruluşlar, milli gelir, para piyasası, sermaye piyasası, ödemeler dengesi gibi konuları ve Türkiye’nin (o zamanki) ekonomi politikasını öğreneceksiniz.

6- Ekonomide Analiz

En keyif aldığım kitap bu oldu. Bol bol Sherlock Holmes göndermeleriyle bezeli, sadece konuyu değil, analiz etmeyi de öğreten bir kitap. Nefis.

Mahfi Eğilmez’in Türkiye Ekonomisi, Dünya Ekonomisi, Ekonominin Temelleri isimli çok değerli kitapları da var. Fazladan bakış açısı kazanmak için bu kitapları da tavsiye ederim.

7- Endekslerle Türkiye Ekonomisi

Mahfi Eğilmez’den neyin ne olduğunu öğrendikten sonra Endekslerle Türkiye Ekonomisi kitabında ekonominin gidişatını görebileceğiniz ve yorumlayabileceğiniz göstergelere erişme zamanı gelmiş demektir. Bu kitapta tüm endekslerin işlevi ve yorumlanması kısaca anlatılıyor ve güncel verilere linkler var. Güzel ve değerli bir ekip çalışması.

8- Global Piyasalar

Kıymetli hocamız (hoca değil, öğrenci 😃) Şant Manukyan‘ın yakın zamanda çıkan kitabı Global Piyasalar, paranın ve piyasaların tarihinden başlıyor, bugünü yorumluyor ve gelecekteki olasılıkları bizimle paylaşıyor. 1929’dan başlayıp kripto paralara uzanan bir hikaye.

Evet dostlar, benim faydalandığım kitaplar bunlar, tüm hocalarıma teşekkürü bir borç bilirim. Onlar beni öğrenci olarak seçmese de ben onları kendime hoca olarak seçtim. İlber Ortaylı’nın dediği gibi, en iyi hocaları bulmak ve onlardan öğrenmek lazım. Artık beni kimse “ekonomi çöktü” ya da “ekonomi şaha kalktı” diye kandıramaz 😃 Kendinize iyi bakın.

Bir Cevap Yazın