Destek-Dirençler Nasıl Çizilmeli?

Published by

on

Teknik analizdeki en temel olgular destek-direnç noktalarıdır. Fiyat yükselme eğilimindeyken öyle bir noktaya gelir ki oradan öteye gitmekte zorlanır hatta o noktadan düşüşe geçer. Ulaştığı o fiyat, yükselişin önündeki direnç olmuştur. Aynı şekilde düşen fiyat bir noktada duraksar bazen de oradan destek alarak yükselişe geçer.

İlk akılda tutulması gereken şey, destek ve dirençler kırılamaz değildir. Zamanı geldiğinde hepsi geçilmiştir. İkinci bilmeniz gereken: Bir destek/direnç kısa sürede birçok kez test edilmişse zayıflamıştır ve kırılma ihtimali artmıştır. Üçüncüsü, destek/dirençler genellikle tek bir fiyat noktası değil, bir bölgedir. Örneğin, destek 7,65’de değil de 7,62-7,65 arası bir bölgede olabilir.

Şimdi çok basit görünen ama bazen kafa karıştıran bu çizgileri adım adım nasıl doğru çizebiliriz örneklerle ona bakalım.

Çizgileri çizmeden önce zaman periyodunu haftalık yapmakta fayda var. Haftalık grafik, günlükte oluşan aşırı oynaklık nedeniyle hata yapmamızı engeller. Ayrıca, grafikte daha geriye gidip önemli dönüş noktalarını tespit edebiliriz. Grafiği açıp mümkün oldukça mumları küçültün (zoom out)

Aşağıda EURUSD grafiğini boş haliyle haftalık olarak gösterdim.

Destek dirençleri çizmeden önce grafiğe bir kaç saniyeliğine bakıp gözünüzle noktaları belirlemeye çalışın. Eğer bir kaç saniye içinde göremiyorsanız destek/direnç orada yoktur. Güçlü destek/dirençler kendini belli eder. İlk gözümüze çarpan noktalara yatay ışın ekleyerek bölgeleri belirliyoruz. Bu noktada milimetrik temas aramıyoruz, o sonraki adımda.

Çizgieri kabaca bu şekilde çizebiliriz.

Kabaca dönüş noktalarından yatay ışınları çizdikten sonra çizgilerin fiyata en çok temas ettiği noktalara göre ince ayar veriyoruz. Ne kadar çok temas o kadar iyi.

Düzeltilmiş destek/direnç çizgileri

Çizgileri en çok temas sağlanacak şekilde ayarladım. Turuncu bölgenin daha önce bahsettiğim gibi destek/direnç bölgesi görevi gördüğüne dikkat edin. Bu kadar yakın iki çizginiz varsa burası bir “değer bölgesi“dir. Fiyat bu bölgeye girdiğinde dikkatli olmamız gerekiyor. Pozisyonda değilsek pozisyon açmamalıyız. Başka bir örnekle devam edelim…

VESBE’nin 2014’ten bu yana haftalık grafiğine bir bakın. Hızlıca destek direnç çizgilerimizi çekelim.

Çizgileri kabaca çizdim, şimdi ince ayarı verelim

VESBE’nin ne kadar çok alım satım fırsatı verdiğine bir bakın. İnanılmaz!

Çok karıştırılan konu: Çizim yaparken kapanış fiyatını mı dikkate almalıyım yoksa mum gölgelerini mi? Cevabı zaten vermiştik: En çok temas nerede ise çizimi oradan yapıyoruz.

Örnekleri çoğaltabiliriz ancak anlaşılmıştır diye tahmin ediyorum. Çok da uzatmamak için yazıyı burada bitiriyorum. Siz de pratik yaparak göz ve el aşinalığı kazanmaya gayret edin.

Ek olarak; desteğin/direncin çalışıp çalışmayacağını ön görebilir miyiz diye sorarsanız cevap: Çoğu zaman evet! Bu konuyu ileride ele alacağız.

%d blogcu bunu beğendi: