Kazandıran Mum Formasyonları – 1

Published by

on

Mumlar, saf fiyat bilgisi içerdiğinden açık ara en faydalı teknik analiz aracıdır. İşlem periyodunun açılış, en yüksek, en düşük ve kapanış fiyatını verirken aslında bize o periyod içinde olan bitenin hikayesini anlatırlar. Bu hikayeyi doğru yorumlamak, iyi trader ile kötü trader arasındaki en belirleyici farktır. Bu yazıda mumları tek tek tanıtmak yerine, biraz daha ileri seviyede bize para kazandıracak teknikleri paylaşacağım. Henüz okumadıysanız önce destek-direnç çizgileri yazısını okumanızı tavsiye ederim.

Linki buraya bırakıyorum: https://pratikteknikanaliz.com/2020/10/07/destek-direncler-nasil-cizilmeli/

Mum formasyonları fiyat hareketinin temelidir ve alıcılar ile satıcılar arasındaki rekabetin grafiklere yansımasıdır. Bu yazı serisinde bu rekabetten nasıl avantajlı çıkabileceğimizi tartışacağız. İlk örnekle başlayalım:

Uzun Gölgeli Mum

İlk örneğimiz uzun gölgeli mum. Aşağıdaki #ZOREN aylık grafiğini inceleyin:

Soldaki direnç bölgesinden dönen fiyat tekrar direnç bölgesine yaklaşıyor ve bu bölgede uzun gölgeli kırmızı bir mum bırakıyor. Ardından fiyat yaklaşık %40’lık bir düşüş gösteriyor.

Burada olan nedir?

Alıcılar fiyatı yukarı sürerken, satıcılar baskın çıkıyor ve fiyat direnç üstünde kalmada başarısız oluyor. Alıcılar kontrolü ele geçirebilseydi direnç üstünde yeşil bir mum görmemiz gerekirdi. Demek oluyor ki alıcılar kontrolü satıcılara kaybetmişler.

Destek-direnç bölgelerinde oluşan bu uzun gölgeli mum formasyonu, alıcıların direnç bölgesinde kar satışına başladığını; açığa satışçıların kısa pozisyon aldığını ya da her ikisinin birden gerçekleştiğini gösterir.

Bir başka örnek: CADYJP haftalık grafik.

Yeşil oklarla gösterdiğim bölge bariz şekilde bir destek bölgesidir. Oklarla gösterdiğim dalga hareketinin ardından fiyat yeniden destek bölgesine geldiğinde oluşan mum uzun gölgeli mumdur. Satıcılar desteği kırmakta başarısız olarak kontrolün alıcılara geçtiği açıkça görülmektedir.

Analizlerinize ekleyebileceğiniz anahtar bir bilgi daha

Desteğe yaklaşırken oluşan mumların uzunluğuna dikkatinizi çekmek istiyorum. Uzun kırmızı bir mumun ardından daha kısa bir mum ve ardından uzun gölgeli bir mum geliyor. Bu satış baskısının önce yavaşladığını ardından kontrolün alıcılara geçtiğinin göstergesidir. Grafikte görelim:

Harami (Inside Bar) Mumu

Japonların Harami (Hamile Kadın), Batılıların “Inside Bar” dedikleri mumun nasıl kullanıldığını görelim.

Inside Bar, en düşük ve en yüksek değeri kendinden bir önceki mumun en düşük ve en yüksek değerinin içinde kaldığı mumdur. Hakim fiyat yönündeki momentum kaybı anlamı taşır. Bir örnekle görselleştirelim.

Örneğimiz: AKENR haftalık grafik.

Önce her zamanki gibi destek-direnç bölgelerimizi tanımlıyoruz. Grafiğin solunda fiyatın döndüğü bölge desteğimiz (Burada yine bir inside barımız var!) Fiyat buradan yükseldikten sonra düşüşe geçiyor ve destek bölgesine doğru yol alıyor. Tesadüf bu ya (!) aynı destek bölgesinde yine bir inside bar oluşuyor ve fiyat yukarıya doğru tepki veriyor.

Borsa İstanbul’dan bir başka örnek: #ALKIM

Dirençler aşıldıktan sonra destek görevi görürler. Aynı şekilde geçmiş destekler de dirençlerdir. Bu bilgiyi cebe attıktan sonra grafiklerimizde destek-direnç bölgelerini tanımlıyoruz. ALKIM örneğinde fiyat daha önce kırdığı dirence (yani potansiyel desteğimize) yaklaşıyor. Burada bıraktığı mum ise bir Harami ya da inside bar.

Önemli Uyarı

Tek bir muma bakarak işlem yapmak risklidir. Riski minimize etmek için yukarıda bahsettiğimiz uzun gölgeli mum veya Harami mumundan sonra oluşacak ikinci mumu (dönüşü teyit eden mumu) görerek hareket etmek gerekir.

İkinci yazıda diğer mumları tanıyacağız. Mutlaka okuyun.

“Kazandıran Mum Formasyonları – 1” için 4 cevap

  1. […] formasyonları ile devam ediyoruz. İlk yazıyı okumadıysanız buradan […]

  2. […] bölgelerinde fiyatın nasıl yön değiştirdiğine dikkat edin. Destek bölgesinde bir adet uzun gölgeli mum […]

  3. Agah avatarı
    Agah

    Adamsın Adam 😀

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: