Haftalık Teknik Bülten – 34

Published by

on

Merhaba, haftalık bültene hoş geldiniz. Borsa İstanbul, Altın, S&P-500 ve Bitcoin’e price action penceresinden bakıp analizler yapacağım. Özellikle Borsa İstanbul’da hareketli günler geçiriyoruz. Fırtınanın ardından güneş doğar, bakalım doğan güneşi yakalayabilecek miyiz? Buyurun başlayalım.

Büyük Resim

Bültenlere hep büyük resimle başlarım çünkü anlık görüntü bir yukarı bir aşağı değişirken sadece bu görüntüye bakan yatırımcılar yönlerini kaybedebilirler. Büyük resim, bize gitmekte olduğumuz yönü günlük değişimlerden arındırarak gösterir. Borsada büyük resmimiz haftalık grafiktir.

Bist-100 Haftalık

Haftalık grafikte 5515 direnci ile 4602 desteği arasında git-gel olduğunu görüyoruz. Ayrıca 21 haftalık üssel ortalama 4587’den geçiyor. Endeks şimdilik bu iki destek üzerinde kalmayı başarmış. Hep dediğim gibi endeksi haftalık takip edenler için abartacak bir durum yok. Bu kadar yükselince düzeltme kaçınılmazdır. Yükselen trend yapısı devam ediyor.

Dolar bazlı haftalık grafikte 300 dolar ile 260 dolar arası pin-pon topu durumu var. Mor çizgi 500 haftalık (10 yıllık) ortalama. Haftayı sarı bölgenin üstünde kapatmamız iyi oldu. MA500’den de destek almışız. Artık yönü 300 dolara çevirmeli.

Bist-100 Dolar Bazlı, Haftalık

Günlük grafikte 100 günlük hareketli ortalama ve 4600 desteği güç birliği yapmışlar.

Bist-100 Günlük

Geçtiğimiz Haftanın Analizi

2022’de muazzam getiri sağlayan borsada, büyük oyuncularla ilgili uyarılar yapmıştım. “Çıkan para nereye gidecek, borsa düşmez diyenlere inanıyorsanız büyük oyuncuları tanımamışsınız demektir” demiştim. Herkes alıcıyken büyük oyuncular alım yapmazlar, onlara satacak birileri olması lazım. Dolayısıyla sert düzeltmelerle, ihtiyaçları olan satıcıyı oluştururlar. Buna dayanarak, yılın başında başlayan düşüşün bir düzeltme olduğunu ve sonunda bir alım fırsatı vereceğini ısrarla söylüyordum. Bununla ilgili iki Twitter flood’u yazmıştım, eğer kaçırdıysanız aşağıya bırakıyorum. İki flood’da borsa dip yapmadan birer gün önce yazılmıştı 🙂

Tweetler ve tarihleri

Bu da büyük oyuncularla ilgili blog yazım:

Reklamlar bitti, devam edelim 🙂

Geçen hafta neler oldu bir bakalım:

1 Şubat akşamı twitter’da üstad taraması yaptım ve bir kaç gün önce olumlu konuşanların bile karamsarlığa kapıldığını, bazılarının SPK’ya, Pala’ya, siyasilere öfkeli twitler attığını gördüm. O gece üstadların evinde ışıklar hiç sönmedi 🙂 (Rahmetli M.A. Birand)

23 Ocak ile 2 Şubat arası düşüşü 2 saatlik grafikte incelediğimizde kusursuz bir düşen trend yapısı olduğunu görüyoruz. 2 Şubat saat 16:00’da borsa 4600’ün altına sarkarak bir panik yarattı ve bazı piyasa uzmanlarının bile tam dipte sattığına şahit olduk. (Büyük oyuncuları hatırlayın!)

Bist-100 2 saatlik

Ne var ki ne olduysa saat 16:00’dan sonra oldu. Endeks aniden yükselmeye başladı ve günü 4600’ün üstüne, 4752’den kapadı. Ertesi gün ise %5 yükseldi ve küçük zaman dilimindeki düşen trendi bozdu.

Şimdi yapılması gereken, bu yükselen trendi takip etmek olmalıdır. Gün içi düşüşlerin alım fırsatı olarak değerlendirilmesi doğru olandır. Destek ve dirençleri yukarıdaki grafikte gösteriyorum zaten.

Borsayla ilgili önemli notum şu:

Büyük oyuncular pozisyon biriktirirken piyasa konsolidasyona girer yani bir range, üçgen veya kama tarzı bir sıkışma olur. Ben kalıcı yükselişlerden önce böylesi konsolidasyonlar ararım. Eğer endeks yeni zirve yapacaksa bu tarz bir konsolidasyon görmeliyiz. Yukarıda eklediğim tweet’lerden ikincisinde bu durumdan bahsediyorum. İkinci senaryo ise, eğer 23 Ocak’ta başlayan düşüş sırasında mal toplaya toplaya (seansta sat, karanlık odada al tarzı) fiyatı düşürme gibi bir durum oldu ise o zaman konsolidasyon görmeyebiliriz. Bu durumda endeks alım fırsatı vermeden bile yükselebilir. Her iki duruma da hazırlıklı olmak gerekir. Büyükler böyledir, hep kazanırlar.

Son olarak, bir de geniş bir düşen kanal yapısı söz konusu. Aşağıdaki gibi bir durum olabilir.

Bist-100 Günlük

S&P-500′e bakalım. Geçen hafta 4120’ye gidebileceğimizi söylemiştim, hafta içinde bu seviye geçildi ve onun üstündeki arz seviyesi olan 4198’e kadar yükseldi. Burası biraz sorunlu bir bölge. 4120 ile 4198 arası bir sıkışma görebiliriz.

S&P-500 Günlük

Ons Altın: Geçen hafta 1920-1950 arasını işaret etmiştim. 1950’den satış geldi. Aşağıda 1850-1832 bölgesi destek bölgesidir.

Ons Altın Günlük

Düşüş momentumuna bakılırsa sabırlı olmakta fayda var. Momentum yazımı okumadıysanız link.

Ons Altın 2 saatlik

Madem borsada fırsat tespit ettik, hisse seçimine geçebiliriz. Benim seçim kriterimi beni yakın takip edenler iyi biliyor. Ben endeks üzeri getiri potansiyeli olan lider hisseleri almayı tercih ediyorum. Bakalım neler var:

XKMYA: Petro-kimya endeksi, Bist-100’e göre daha güçlü kalmış. Bu endekste bulunan hisseler incelenmeli.

XKMYA Günlük

AKSA: Kimya endeksinden bir hisse. 70.30 haftalık destek seviyesi, dipte ikili dip formasyonu söz konusu. 82.60 aşılırsa önce 85’i, sonra 92’yi görebilir.

AKSA Günlük

TUPRS: Endekse göre güçlü kalmayı başarmış.

TUPRS Günlük

XULAS: Ulaştırma endeksi bir diğer güçlü endeks.

XULAS Günlük

Havayolu hissesi alayım ama hangisi karar veremedim dediğim anda PGSUS/THYAO grafiğine bakarım. Bu grafik yükselmeye aday bu nedenle PGSUS’un THAYO’dan daha iyi performans gösterme ihtimali var.

PGSUS/THYAO

TCELL: İkinci dip, birincinin üzerinde gerçekleşmiş. Endekse göre daha güçlü.

TCELL Günlük

SISE: Yeni zirve göreceğini düşünüyorum. Fiyat hareketi biraz ağır olduğu için daha çok yatırımlık bir hissedir ama momentumu yakalamışken portföye ekledim.

SISE Günlük

FROTO: Güçlü bir başka hisse. ATH’ın kıyısında.

FROTO Günlük

Teknik olarak gözüme çarpan ve risk ödül oranı iyi bazı hisseleri -paylaşayım.

VAKKO: Endeks gibi MA100’den destek almış, ikili dip var. Bir de yalandan düşen trend çizdim 🙂

VAKKO Günlük

MGROS: Range dibinden alım gelmiş. Endekse göre güçlü.

MGROS Günlük

PNSUT: Destek seviyesinden alım gelmiş.

PNSUT Günlük

SELEC: ATH yaparak önden koşmaya başlamış.

SELEC Günlük

TMSN: Her şey grafikte.

TMSN Günlük

TTRAK: Zirve testi yapabilir.

TTRAK Günlük

Haftanın Özeti ve Stratejim

Dostlar, borsada büyük oyuncuların satıcı oluşturup mal toplayarak yola devam etme stratejisinde yeni yükseliş döngüsüne girmiş olabiliriz. Yukarıda bahsettiğim gibi eğer düşerken mal toplamışlar ise düzeltmesiz hızlıca yeni zirvelere gidebiliriz. Eğer endeks yolda konsolide olur ise bu sefer kırılımın hangi yöne olduğuna bakacağım.

Haftanın Sözü

9-5 çalışmak faturalarını öder, 5-9 çalışmak hayallerini gerçek yapar.

Not: Bu analizler eğitim amaçlı olup kendi bakış açımı anlattığım yazılardır ve yatırım tavsiyesi içermezler.

%d blogcu bunu beğendi: