Bir önceki yazıda destek ve dirençler nasıl çizilmeli konusuna değinip uzun dönemli destek dirençleri çizmenin kurallarını görmüştük. İlgili yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Bu yazıda ise daha kısa dönemli destek direnç noktalarını nasıl tespit edebiliriz buna bakacağız. Başlayalım.
Destek/dirençler, fiyatın geçmişte tepki verdiği ve gelecekte de tepki vermesi muhtemel bölgelerdir. Bu bölgeler bize alım satım fırsatı verdiklerinden doğru tespit edilmeleri oldukça önemlidir. Bize yardımcı olacak 6 adet kuralımız var:
- Dalga dipleri ve tepeleri: Fiyatın en yakın yükselişini veya düşüşünü durduran tepki bölgeleri olmalıdır.
- Çok sayıda tepki olmalıdır: Bölgeden ne kadar çok tepki gelmişse o kadar iyi.
- Bölge açıkça görülebilmelidir: Destek/direnç seviyesi ilk bakışta gözünüze çarpmalıdır. Onu bulmak için uzun zaman geçirmemelisiniz
- Bölgeden gelen tepki güçlü olmalıdır: Fiyatın destek/dirençten sekip bariz şekilde ters yöne gitmesi gerekir.
- Bölge hem destek hem direnç olabilmelidir: Önceki destek bir direnç görevi görmeli ve tam tersi geçerlidir.
- Yeni destek direnç bölgeleri oluşabilir: En güncel destek direnç bölgesi daha güçlüdür.
Önemli not: Yukarıdaki 6 kriterin de aynı anda karşılanması gerekmez ancak ne kadar çok kural karşılanmışsa o kadar iyidir. Şimdi örnekleri tek tek grafik üzerinde gösterelim:
- Dalga dipleri ve tepeleri: Fiyatın en yakın yükselişini veya düşüşünü durduran tepki bölgeleri olmalıdır.
#XAUUSD grafiği: Dalga tepe ve diplerini tespit edip yatay çizgilerimizle tepeleri ve dipleri birleştiriyoruz. Bu bölgelerde körlemesine pozisyon açmıyoruz ve fiyatın tepki vermesini bekliyoruz.

2. Çok sayıda tepki olmalıdır: Ne kadar çok temas o kadar iyi. Neden önemli? Çok sayıda tepki traderların aynı bölgeden farklı zamanlarda işlem yaptığını gösterir.
Örneğimiz: #BTCUSD

3. Bölge açıkça görülebilmelidir: Destek/direnç seviyesi ilk bakışta gözünüze çarpmalıdır. Onu bulmak için uzun zaman geçirmemelisiniz.
Örneğimiz #KCHOL. Sarı bölge bariz bir direnç bölgesi değildir. Neden önemli? Açıkça görülen destek direnç bölgeleri özellikle büyük piyasa oyuncularının takip ettiği ve işlem açtığı bölgelerdir. Zayıf bölgeler daha çok gün içi işlemler için uygundur ancak çok güvenilir değildir.

4. Bölgeden gelen tepki güçlü olmalıdır: Fiyatın destek/dirençten sekip bariz şekilde ters yöne gitmesi gerekir. Fiyat sadece küçük bir geri çekilme ya da duraksama yapmak yerine dalga yönünü değiştirmeli.
Örneğimiz #USDCHF. Destek direnç bölgelerinde fiyatın nasıl yön değiştirdiğine dikkat edin. Destek bölgesinde bir adet uzun gölgeli mum var.

5. Bölge hem destek hem direnç olabilmelidir: Önceki destek bir direnç görevi görmeli ve geçmiş dirençler, destek görevi görmelir.
Örneğimiz #FROTO. Direncin daha sonra nasıl defalarca destek olduğuna dikkat edin.

6. Yeni destek direnç bölgeleri oluşabilir: En güncel destek direnç bölgesi daha güçlüdür. Traderlar yeni oluşan destek direnç bölgesinde harekete geçebilir.
Örneğimiz: #PETKM

Son Söz…
Destek ve direnç belirlemenin 6 kuralını alım satım kararlarınızı verirken kullanın. Bol bol pratik yaparak kuralları içselleştirin. Her zaman aklınızda tutmanız gereken şey ise her destek direnç bölgesinde mutlaka fiyat hareketini gözlemleyerek karar vermemiz gerektiğidir. Fiyat hareketini doğru yorumlamanız için mumları bilmeniz gerekir. Mumlarla ilgili yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Umarım faydalı olmuştur.
Bilgiler ve faydalı paylaşımlar için çok teşekkürler. Sizi ekşisözlükten de takip ediyordum kendinize ait bir blogunuzun olmasına çok sevindim. Başarılarınızın devamını dilerim.
Teşekkürler dostum.