Merhaba, yeni bir haftalık bültene hoş geldin. Geçen hafta kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bir önceki bülteni okumak için buraya tıklayabilirsin. Haydi başlayalım.
Cuma gecesi gelen tuhaf BDDK kararı sonrası Dolar/TL’de sert düşüş gerçekleşti. Karara göre BDDK, döviz nakit pozisyonları varlıklarına veya yıllık satışlarına göre belirli bir seviyeyi aşan, kurumsal firmalara lira bazlı ticari kredileri yasakladı. Buna göre; döviz nakit varlığı 15 milyon liradan fazla olan ve toplam aktiflerin veya yıllık satışların %10’unu aşan bir şirket yeni lira kredisi alamaz.
Bu kararın açıklanmasıyla birlikte Türkiye’de piyasaların kapalı olduğu o saatlerde kimler sattıysa dolardaki düşüş %5’e kadar vardı. 21 Aralık travması hala akıllardayken bu durumun borsayı nasıl etkileyeceği de hafta sonu boyunca kafamızda dolaştı durdu.

Döviz nakit varlığı 15 milyon TL’den fazla olan demek, kasasında kabaca 900 bin dolardan fazla nakit bulunduran şirket demek. Yani TL kredi ihtiyacı olan şirketlerin kredi kullanabilmek için döviz bozdurması gerekecek. Borsaya olan yansıması ise kasasında 900 bin dolardan fazla nakit bulunduran şirketlerin olumsuz etkilenebileceği yönünde. Bence bu karardaki bir başka sıkıntı, şirketlere dolaylı bir sermaye kontrolü getirilmesidir. Neyse, devam edelim..
Borsanın Pazartesi negatif açmasına kesin gözüyle bakılıyor. Gün içinde ise toparlanma olabileceğini düşünüyorum. Teknik seviyelere birlikte bakalım:
Büyük Resim:
Haftalıkta yükselen trend desteği (2500 civarı) üzerinde duruyoruz ancak iki haftadır kayda değer bir hareket olmadı. Yukarı yönlü hareket için pek istek yok gibi. Trend devam etse de yavaşlık göze çarpıyor.

Günlükte ise bir kanal içinde ilerlemeye devam ediyoruz.

Geçtiğimiz Haftanın Analizi
Yakından bakacak olursak, geçen hafta aşağıdaki kırmızı oku çizerek olası senaryoyu göstermiştim. 2540 aşıldı ve endeks bu fiyat bölgesine geri döndü (onay?) Senaryoya göre bu bölgenin destek olup 2623’e doğru yükselmemiz gerekiyor. Ancak Pazartesi sabahı nasıl açılacağız onu kestirmek zor. Yine de aşağıdaki seviyeler destek olarak çalışıp endeksi açılışta tutabilir.

Endeks ile ilgili söyleyebileceklerim şimdilik bu kadar. Pazartesi gün kapanışı belirleyici olacaktır. Eğer sabahki satışlar gün içinde karşılanır ve en azından nötr bir kapanış yaparsak, haftanın geri kalanı için olumlu düşünebiliriz. Her zaman olduğu gibi bir de S&P500 endeksine göz atalım.
S&P500 endeksinde ayı piyasasında olduğumuzu biliyoruz. Geçtiğimiz hafta yeni bir dip seviyeyi gördük ve buradan sert bir alım tepkisi geldi. Bu bir “Relief Rally” de olabilir. Relief Rally, ayı piyasasındaki geçici yükseliş hareketleridir. Bizim endeksin de bu fırsatı kaçırmaması gerekir.

EREGL ile devam..
EREGL beklediğim yerden tepki aldı, şimdi yapması gereken düşük zaman diliminde bir trend dönüşü gerçekleştirmek. Ancak bu kadar sert düşüşün ardından toparlanma biraz zaman alacaktır.

Şöyle bir toparlanma ve yükseliş senaryosu mümkün:

Geçen hafta Gayrimenkul endeksinin yeni zirvelere aday olduğunu söylemiştim. Bu hafta yeni zirve geldi. Bu haftanın ilerleyen günlerinde Bist-100 endeksinden pozitif ayrışması mümkün.

ISGYO’da bir zirve testi beklentim var, izlemeye devam edeceğim.

Çok sorulan GUBRF, bir diğer izlediğim hisse.

Yakın çekim:

ENJSA’da bir kanal ve düşen trend var. Düşen trendin kırılması halinde kanal tepesine kadar yükselebilir.

Madem 100 endeks yavaşladı, ekmeğimizi başka endekslerde arayalım 🙂
Teknoloji endeksinde Volatilite Daralma Formasyonu göze çarpıyor.

Haftanın Özeti ve Stratejim
Borsa İstanbul’da son bir kaç haftadır kararsızlık ve yavaşlama dikkat çekiyor. Artık kolay para kazanılacak bir dönemde değiliz. “Ne alsan yükseliyor” dönemi geride kaldı. Bundan böyle daha dikkatli olmalı ve risk yönetimine her zamankinden daha fazla önem göstermeliyiz. Yukarıda saydığım sebeplerden dolayı Pazartesi kapanışı gördükten sonra haftanın ilerleyen günlerinde hisse bazlı stratejimi netleştireceğim. İyi pazarlar.
Haftanın Sözü
“40 yıllık trade hayatım bana öğretti ki, belirsiz zamanlar sırasında başkalarının zor kazanılan kuruşlar için savaşmasını izleyip, kolay para kazanılacak dönemi beklemeliyim.” – Mark Minervini.
Not: Bu analizler eğitim amaçlı olup kendi bakış açımı anlattığım yazılardır ve yatırım tavsiyesi içermezler.