Selamlar, borsanın ve (artık) daha fazlasının teknik analizini yaptığım haftalık bültene hoş geldin. Borsaya ek olarak, altın ve bitcoin analizleri de standart olarak bültendeki yerini aldı. Başlayalım…
Büyük Resim
İlk olarak her zamanki gibi haftalık grafiğe bakarak başlıyoruz. Haftalık grafikte açıkça yükselen trend, hatta ralli modunda devam ediyoruz. Önceki bültenlerden hatırlayacağın üzere, fiyat daha önce uğramadığı seviyelerde (uncharted zone) gezdiği için Bollinger Bandından destek alıyorduk. Grafiğe bir göz atalım:

Mavi bandı (2 std sapma) yırtarak devam ediyoruz -ki bu ralli modudur- kırmızı BB (3 std sapma), günlük grafikte düzeltmelere sebep oluyor. Diğer tüm gelişmeleri dışarıda tutarak, sadece fiyat analizine göre benim yorumum şöyle: Endeksin sağlıklı yükselişine devam etmesi için ara ara düzeltmeler yapması gayet normaldir. Haftalık barların küçülmesi, BB üst kırmızı banttan uzaklaşmak demek olduğundan fiyatın yükseliş için gerekli yeri açması anlamına gelecektir. Çok kafa karıştırmadan büyük resim için noktayı koyayım, ralli modu haftalıkta devam etmektedir, mum yapıları alıcıların istekli olduğunu göstermektedir, günlük grafikte düzeltmeler olması sağlıklı bir durumdur, trend dönüşü için herhangi bir sinyal bulunmamaktadır.
Geçtiğimiz Haftanın Analizi
Geçtiğimiz hafta 24 Ağustos gün kapanışıyla birlikte bir “Bearish Engulfing Candle” yani “Yutan Ayı” denilen düşüş yönlü bir mum formasyonu gördük. Yutan (Engulfing) Mumlar çok güvenilir mumlardır, buna rağmen endeks düşmek yerine yükselmeye devam etti. Bunun sebebine bir bakalım ve mum formasyonu olayına bu bültenle birlikte farklı bir bakış açısı kazandıralım. Hazır mısın? Mumlarla ilgili detay istersen aşağıdaki yazılara göz atabilirsin.
https://pratikteknikanaliz.com/category/fiyat-hareketi/mumlar/
Söz konusu engulfing mumu kırmızı okla işaretledim. Altında geçen haftaki bültende çizdiğim bir günlük destek seviyesi var. Şimdi 24 Ağustos’taki mumun içine bakmak için küçük zaman dilimlerine ineceğiz.


Öncelikte Engulfing Mumların özelliği, trenddeki hakim yapıyı bozmalarından kaynaklanır. Yutan Ayı mumunun iş yapabilmesi için, küçük zaman dilimindeki yükselen trendi bozması gerekir. 24 Ağustos günü gelen bu mum 4 saatlikteki yükselen trend yapısını bozabilmiş mi? Dikkatle incelemen için aşağıda 4 saatlik grafiği ekliyorum.

Yükselen trendin bozulması demek, fiyatın daha yüksek tepeler (HH) ve daha yüksek dipler (HL) yapmaktan vazgeçmiş olması gerekir. 4 saatlikte gördüğümüz gibi yükselen trend yapısı hiç bozulmamış. 24 Ağustos günü endeksin kapanışı, kendinden önceki yüksek dip (HL) olan 3060 seviyesinde gerçekleşmiş. Yani 4 saatlikte yükselen trend bozulmamış ki!
Kabul ediyorum ki görüntü ürkütücü idi. Bearish Engulfing mumlar yüksekten açıp önceki günün düşük seviyesinin de altından kapatırlar ve çoğu zaman iş yaparlar. Ancak formasyon ezberleyip de arkasındaki mantığı sorgulamayanlar “malını kaptırmış” olurlar. Mumların ardındaki sır perdesini de aralayıp konuyu kapatıyorum, artık diğer mum formasyonlarının mantığını bulma işini sana bırakıyorum 🙂
Hacim verisini de işin içine dahil edip bir şey göstermek istiyorum. Geçen cuma günü rekor hacimli bir “Spinning Top” mum oluştu. Bu mum, gövdesi küçük, fitilleri büyük mumlara verilen bir isim ve kararsızlığı ifade eder. Yani bu fiyat bölgesinde ne alıcılar, ne de satıcılar üstünlük kurabilmiş. Ayrıca bu üstünlük kurma mücadelesi sırasında rekor miktarda alışveriş de yaşanmış. Neler olacağını anlamak için daha fazla veriye ihtiyacımız var. Çetin geçen mücadelenin kazananı önümüzdeki hafta belli olacaktır.

Vadeli kontrat ne söylüyor ona bakalım. Viop 30 günlük grafik aşağıda. Son 4 günü 3441 seviyesinin altında kapamış, zorlanma belirtisi var. Diğer önemli seviyeleri grafikte çizdim.

S&P500 ile devam edelim. Burada işler kötüye gidiyor. Trend çizgisi çalıştı ve özellikle Cuma günü FED’in de etkisiyle satışlar hızlandı. Tutabilecek iki seviyeyi yeşille gösterdim. Burada durum parlak değil dostlar, umarım bizi bozmaz.

Twitter’da aşağıdaki gibi bir S&P500- Bist100 karşılaştırması yapmıştım. Birebir korelasyonumuz olmasa da, görece çok daha güçlü olsak da orası sert düştüğünde biz de sert düşüyoruz. Buna dikkat etmek lazım.

Ons Altın ile devam edelim. Altında haftalıkta kocaman bir Range içindeyiz. Alt üst sınırları kırmızı ile gösterdim. Birazdan günlükte bakacağız ancak büyük resmi kafamızda tutmakta fayda var.

Günlükte ise düşen trendin hakimiyeti var. Düşen trend çizgisi kırılırsa önce 1855, orası da geçilirse range tepesine doğru (2000 dolar) hareket başlayabilir.

Geçen hafta bankacılık endeksine bakıp “Burada kar satışları başlamış, portföye banka almayı düşünmüyorum” demiştim, bankalar bensiz yükseldi 🙂 Canları sağ olsun. Yalnız cuma günü tepeden ciddi satış geldi, not etmeli.

AKBNK‘deki son mum hiç güzel değil.

Geçen hafta yazdıklarımdan ASELS, KORDS, OYAKC ve KARSN iyi duruyorlar. Bunlardan seçerek yola devam etmeyi düşünüyorum.




Son olarak Bitcoin bakalım. 21 bin dolar civarından tepki alımı beklediğimi ve 21751 geçilirse yükselişin bir süre daha devam edebileceğini söylemiştim. Bu bölgeden gelen alımlar çok sınırlı kaldı ve fiyat önemli bir seviyeyi FED’in de etkisiyle aşağı kırdı. Bundan sonra düşen trend takibi yapmaya devam edebiliriz. 19 bin altına inme ihtimali güçlendi.

Haftanın Özeti ve Stratejim
Borsada bazı hisseler çok iyi görünürken, endeksi buraya kadar yükselten bazı hisselerde belirgin yorgunluk işaretleri var. Şimdilik bir düşüş emaresi görünmese de “ne alsan kazanırsın” dönemi askıya alınmış durumda. S&P 500’ün durumunu da göz önüne alarak hisse seçiminde çok dikkatli olmakta fayda var. Risk yönetimine gerekli özeni gösterip stoplarımızı belirlemeliyiz. Günlükte volatilite artabilir, bu tür durumlarda trend takibini yapabilmek kritik rol oynuyor.
Haftanın Sözü
Geçtiğimiz hafta iş seyahatine giderken yolda “Milyoner Aklın Sırları” adlı kitabı okuyup bitirdim. Herkese tavsiye ederim. Oradan bir alıntı yapayım:
“Toprağın üstündekini yaratan toprağın altında olandır. Görüneni yaratan görünmez olandır. Meyveleri değiştirmek istiyorsanız, önce kökleri değiştirmeniz gerekir. Görüneni değiştirmek için önce görünmez olanı değiştirmelisiniz.“
Not: Bu analizler eğitim amaçlı olup kendi bakış açımı anlattığım yazılardır ve yatırım tavsiyesi içermezler.