Merhaba, haftalık teknik bültene hoş geldiniz. 2023 yılının ilk haftasını geride bıraktık, bayağı da sallantılı bir hafta oldu. Bakalım fiyat hareketi bize neler anlatıyor, buyursunlar.
Büyük Resim
Endeks geçtiğimiz hafta siyah renkli bir mum yani bir düşüş mumu bıraktı. En yüksek seviyeden %13 düşse de kapanışı -%6.3’te gerçekleşti. Hafta açılışı ile kapanışı arasındaki fark ise -%3. Yani o kadar gürültünün sonunda sadece %3 düşmüş olduk. Tabi bu paniğin sebebi Perşembe günkü %7’lik düşüş idi. Sebebi şuydu buydu çok girmeden haftalıktan başlayarak fiyat hareketini yorumlamaya başlayalım. Düşüşe sebep ararsak çok sebep buluruz o yüzden bu gereksiz çabayı sarf etmekten uzak duruyorum. Yükselen trendlerede düzeltmeler olur, sert yükselişlerin de sert düzeltmesi olur. İşe bu kabulle başlarsak odağımızı kaybetmemiş oluruz.
Bir Fibonacci Extension aracı eklediğimizde Fibo 2 seviyesine çok yakın bir yerden satış geldiğini görüyoruz. Düşüşe karşı koyan alım tepkisinin de fiyatın daha önce geçmekte zorlandığı 5000 seviyesinden geldiğini görüyoruz. Bu durum price action temelleri videosunda anlattığım hikaye ile örtüşmekte. Eğer izlemediyseniz önce bu videoyu izlemenizi ve fiyat hareketinin temellerini sindirmenizi tavsiye ederim.

Biliyorsunuz asıl hikayeyi dolar bazlı grafikte takip ediyorum. Şimdi dolar bazlı grafiğe bakalım ve önceki bültenlerde bu bölge hakkında neler söylemişim bir hatırlayalım.
300 dolar seviyesinin sorun yaratacağını neredeyse her bültende defalarca söyledim. Sebebi ise aşağıdaki grafiğin sol üst köşesinde kabaca 2018 yılına denk gelen kümeleşmedir. Bu tür birikimler bir yöne kırıldığında belirleyici olabiliyorlar ve fiyat o bölgeye tekrar geldiğinde tepki gösteriyor. Tabi ki böyle ezberlemek doğru değil ve arkasında başka sebepler de var ancak bu örnekte olan şey bu.

Bültende bu seviyenin önemini defalarca vurgulamıştım. Bülteni yakından takip edenler dikkate almıştır diye umuyorum. En azından bülten görevini yapmanın huzuru içinde şu an 🙂




3 Ocak’ta aşağıdaki tweet’i atıp yüksek hacimli satışın sıkıntı yaratacağını belirtmiştim.

Devam edelim…
TL bazlı 5000 seviyesine denk gelen 260 dolar civarı bölgeden tepki alımları geldi. Yükselen trend için şu an bir tehlike söz konusu değil. Gün içi değerlendirme sırasında yükselişin devamı için uygun zamanlama hakkında ip uçları vereceğim.

Büyük resme bir de günlük grafikten bakalım. Burada bir yükselen kanal vardı ve aşağı kırıldı, endeks de nihayet MA 50’ye (Sarı) yaklaşmış oldu. MA ile tam bir temas görünmese de daha önce MA 50’nin hemen üstünden bir yükseliş başlamıştı (sol alt)

Bu yükselen kanalla ilgili geçen hafta şöyle yazmışım:

Geçtiğimiz Haftanın Analizi
Günlük analize geçmeden önce bültenden maksimum verimi alabilmeniz için geriye bakıp analiz prosesini hatırlatmak istiyorum.
1- Dolar bazlı haftalık grafikte 300 dolar seviyesinin bir direnç olduğu belirledim.
2- TL Bazlı günlük grafikte bir yükselen kanal yapısı olduğunu tespit ettim. Bu yükselen kanalın altı destek, üstü dirençtir. Piyasa yapısını belirlemek teknik analizin en önemli bileşenidir. Bu yüzden Ezberleme, Anla Eğitiminde piyasa yapısı konusuna gereken önemi veriyorum.
3- Kanalın tepesinden gelen yüksek hacimli satışı bir sat sinyali olarak alıyorum. (3 Ocak Twiti)
Şimdi gün içi fiyat hareketini değerlendirmek için 2 saatlik grafiğe inelim: Yükselen kanal dibinden gelen alımlar artık direnç konumuna geçmiş durumda. Yaklaşık 5414 seviyesini aşmamız gerekecek.
Kırmızı çizimle olası tepkiyi çizdim. Tamamen tahmindir, nasıl gelişeceğini hafta içinde göreceğiz. Daha sert satış gelebilir mi, evet gelebilir. Zamanlama açısından buradan gelen satışın gücünü görmemiz gerekiyor. Ne zaman ki satışlar gücünü tüketir o zaman alım için hazırlanırız. Aşağıda 5000 seviyesi ilk desteğimiz.

Endeksten bu kadar, S&P 500 ile devam edelim.
Bu çizimi haftalardır değiştirmiyorum. Gayet iyi çalışıyor. 3800 civarı oluşan birikim yukarı kırılıyor gibi. Eğer başarılı olursa 4300’e doğru gideriz diye düşünüyorum. Artık S&P 500 tarafında alıcılar güç kazanıyor.

Ons Altın: Hannibal bu işi biliyor 🙂 İlk hedef 1920 olarak belirmiş durumda. Altın için güzel günlerin yakın olduğunu 2-3 bültendir yazıyorum.

Hannibal ne alaka diyenler için:

XBANK: Sert düşüşler korkutsa da fiyat hareketi olması gerektiği gibi işliyor. Yatırımcı olsam buradan alırdım, trader olarak doğru zamanı bekleyecek ve 4875’in vereceği tepkiyi göreceğim. XBANK bu durumdayken, bankaların hepsinde benzer görüntü var.

Potansiyelli hisselere geçelim:
ENJSA: 30.72 günlük desteğine sert bir geri çekilme yapmış. Gün içi harekette 33.70 üstünde kalıcı olursa tekrar 39’a gidebilir. Endeksin durumuna göre de yeni zirveler yapabilir. Tek seferde değil de dalgalı, git gelli bir yolculuk olabilir.

ASELS: Güzel yerden tepki almış, yükselişine devam edebilir. 56.45 altı stop.

EREGL: Hakkında bol bol çizim gördüğüm bir hisse. Amatör gözler, grafiklerde sıklıkla formasyon ararlar. Çünkü öyle öğrenmişlerdir ve işin kolayı budur. Bu hissede de bir flama formasyonu çizildiğini görüyorum. Kesikli çizgilerle gösterdiğim flama yüzünden 100 binlerce takipçisi olan hesaplar deyim yerindeyse patladılar. Halbuki buradaki piyasa yapısı bir “Range” idi. Siyah yatay çizgilerle gösterdiğim range hala çalışıyor. Destek dirençleri haftalar önceden çizmiştim, değiştirmiyorum.

ALARK: Range dibinden alıcısı gelmiş.

Endekste ağırlığı olan hisselerin çoğunda benzer teknik yapılar var, o yüzden hepsini ayrı ayrı bültene eklemeyeceğim. Bu bültenin asıl amacı uçacak kaçacak hisse tavsiyesi vermektense, analiz becerinize katkıda bulunmak olduğundan farklı hisseleri dahil etmek istiyorum.
Twitter’dan gelen isteklere bakalım.
INFO: Zirvesi olan 13.04’ten satışlar geliyor. Aşağıda alıcıların varlık göstermesini beklemeliyiz. Yukarıda 13-11.72 arası bir range aşağı kırılmış, 11.72 yukarı geçilirse 13.04 zirvesinin geçilebileceğini düşünüyorum.

GLYHO: 2 saatlikte bir düşen trend var, alım için 11.24’ün yukarı kırılması beklenmeli.

HEKTS: Önemli bir destek olan 30.84’ten tepki aldı. yukarıda ise aşağı kırılmış bir yükselen kanal var. Bu kanalın içine geri döndüğünde rahatlamış olur. Bence şu haliyle bile iyi bir ödül-risk oranı veriyor. 30.84 altı stop. Bu yönetilebilir risk alınabilir

BASGZ: Haftalıkta bakıldığında düzgün bir pullback yapmış görünüyor. Olumlu.

ODAS: Destekten aldığı kuvvetle range içine geri girmeli.

USAK: Range dibinden alım gelmiş. Güzel ödül-risk oranı var.

ANSGR: Haftalıkta güzel görünüyor. Fazla yoruma gerek yok.

YESIL: 5.93 destek, 6.67 direnç. Yukarı potansiyeli var.

KONKA: Range’i aşağı kırarken taban yemiş. Yükseliş için 61.95 üstüne atmalı.

Haftanın Özeti ve Stratejim
Geçen hafta içi gelen sert satışlar kısa vadeli teknik görüntüyü olumsuza çevirdi ve birçok yatırımcı panik satış yaptı. Hisselerin çoğunda kısa vade yükselen trendler bozuldu ya da tepede oluşan range’ler aşağı kırıldı. Eğer Cuma günü gelen alımlar, bu panik satışlardan faydalanan akıllı yatırımcılar ise, alımların devamının gelmesini beklerim. Ancak kısa vade bozulan teknik görüntü üstümüzde dirençler oluşturmuş durumda. Bu anlamda kısa vade trader gözüyle baktığımda alım için bahsettiğim akıllı yatırımcıların (büyük oyuncuların) beni ikna etmesi gerekiyor. Bunun için de üstümüzdeki dirençlerin geçilmesi gerekiyor.
Bu dirençlerin geçilmesiyle yükseliş daha ağır basacaktır. Ancak erken davranıp risk almak isteyenler bu seviyelerden alım deneyebilirler. Ben yönetilebilir bir miktar alım yapacağım. Eğer beklediğim onay gelirse ekleme yapacağım.
Haftanın Sözü
Risk yönetimi, tüm riski yok etmek değil; onu anlamak ve azaltmak demektir.
Not: Bu analizler eğitim amaçlı olup kendi bakış açımı anlattığım yazılardır ve yatırım tavsiyesi içermezler.
1 Yorum